Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Pierwsza proteza

Pierwsza proteza 24/04/2009 19:06 #1

• Eywaa
  • ( Użytkownik )
  • Eywaa Avatar
Witam wszystkich. Dzisiaj odebrałam pierwszą protezę tymczasową , nareszcie :-) bo nogę amputowano mi w listopadzie. Jak ją zobaczyłam to się popłakałam bo wygląda okrutnie :cry: ale 5 min później już na niej chodziłam :lol: i podobno super sobie poradziłam jak na pierwszy raz. Szczerze jestem przerażona tym wkładaniem i ściąganiem tej protezki a i jak ja mam w niej siadać bo sprawia mi to wielkie trudności. Samo chodzenie nie jest złe, w końcu moje ręce trochę odpoczną. Lej mam chyba dobrze zrobiony bo nic nie bolało przy chodzeniu Dzisiaj zrobiła na niej tylko jakieś 200 m bo bałam się że mi spuchnie kikut. I tu mam do was pytanie. Ile mogę chodzić dziennie w protezie na początek, tak żeby na dzień dobry nie dorobić się otarć i czy powinnam w domu też cały czas mieć ją na sobie? Mam proteze udową a i nie hartowałam kikuta. Bo mi nie było wolno, pozwolili dopiero 2 tygodnie temu ale mój protetyk powiedział że nie muszę nic robić, mam nadzieje że nie będę tego żałować. Pozdrawiam
Temat został zablokowany.

Re: Pierwsza proteza 24/04/2009 20:57 #2

Hej!
Nikt Ci nie powie jak długo masz chodzić,zdejmij ją jak poczujesz dyskomfort,jak coś Cie zaniepokoi,zaboli.Z czasem będziesz w niej chodzila od rana do wieczora.Pozdrawiam.

Re: Pierwsza proteza 25/04/2009 22:08 #3

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Eywaa,

to, co pisze to tylko tak "mniej wiecej" jezeli nie masz (a tak piszesz) zadnych problemow.
Pierwsze 10 - 14 dni = ok. 3 razy dziennie po 2 - 2,5 godz. dzienie (przerwa ok. 1 godz.).
Nastepne dwa tygodnie 2 x 4-5 godz.
Potem, to juz tak, jak Bogusia pisze - do oporu.
Ale nie ponad pierwszy bol. Wtedy powinnas przerwac.
Pozdrawiam.
M.

Re: Pierwsza proteza 27/04/2009 05:54 #4

• Eywaa
  • ( Użytkownik )
  • Eywaa Avatar
Dziękuje za informacje :-> Wczoraj trochę pochodziłam i dorobiłam się już otarcia, wiem że tak musi być ale dzisiaj mam już opory żeby znowu założyć protezę. Chodzenie na niej jest naprawdę ciężkie :-(

Re: Pierwsza proteza 27/04/2009 07:13 #5

• Piotrek
  • ( Admin )
  • Piotrek Avatar
  • Podziękowania 1
Witaj Eywaa
Najważniejsze jak piszesz lej protezowy jest w porządku.
Napisz gdzie pojawia ci się obtarcie i ile czasu poświęcasz obecnie na chodzenie w ciągu dnia? Jeszcze co przeszkadza Ci w siadzie?
Pozdrawiam.

Re: Pierwsza proteza 27/04/2009 18:38 #6

• Eywaa
  • ( Użytkownik )
  • Eywaa Avatar
Staram się chodzić tak jak mi poradzono po 2,5 godz. i 1 godz. przerwy ale nie zawsze mi to wychodzi :oops: w niedziele miałam proteze na sobie przez 3 h z czego 2 to był spacer. Chyba za daleko się wybrałam. Sam kikut jest ok nic się nie dzieje, po ściągnięciu jest odciśnięty i wyraźnie widać gdzie skóra się marszczy. Obtarcie zrobiło mi się w miejscu gdzie kończy się lej przy samej pachwinie. I pewnie na razie tak mnie będzie obcierać bo tam jest najdelikatniejsza skóra i nadmiar mojego ciałka też tu nie pomaga . Z siadaniem już trochę lepiej przyzwyczajam się i uczę jak robić żeby było dobrze. Mam do was jeszcze jedno pytanie mój protetyk powiedział że mam troche za długiego kikuta ( zostawili mi za dużo skóry) i dlatego mam nie równe kolana o dobre parę cm. Czy w stałej protezie też tak będzie?? bo to jest trochę przerażające :-?
Time to create page: 0.282 seconds