Pozwoliłem sobie wrzucić tekst mojego znajomego, który często zagląda na forum i chciałby sie podzielić swoimi przemyśleniami :mrgreen:
""Jestem tu tylko gościem, i przyglądam sie poruszanym wątkom i akurat w tym mógłbym się wypowiedzieć

Jeżeli chodzi o wspinaczkę na ściany, to dla wytrzymałości Waszych stóp sugerował bym tylko w specjalistycznym obuwiu i to z kilku względów:
- powierzchnia butów jest zrobiona ze specjalnego materiału (używany w oponach F1) i tu stopa nie powinna wam się ześlizgiwać ze skałek,
- i druga moim zdaniem ważniejsza przyczyna to radziłbym te buty ze względu na ich twardość (występuje miękka i twarda podeszwa) i sugerowałbym wybór tej twardszej. Wtedy masa waszego ciała rozchodziła by się w miarę możliwości na całą powierzchnię stopy, nie narażając na duże przeciążenia bocznych części stopy. Po ściankach wchodzi się używając palców stóp czy ich krawędzi wewnętrznych i zewnętrznych, gdzie występują tu bardzo duże naciski. Przy normalnym chodzeniu ciężar waszego ciała działa na całą stopę.

A poza tym to życzę sięgnięcia szczytów
pzdr
Rdk