Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: orzeczenie

Re: orzeczenie 31/01/2009 17:39 #31

• jmwojt
  • ( Użytkownik )
  • jmwojt Avatar
Nie jestem specjalistą od zasad przyznawania rent ale zapoznałem się z art.pani Marii Janiszewskiej pt. UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE z miesiecznika" Słuzba Pracownicza"nr.12/97 zamieszczony w googlach.Bardzo przystepnie omawia ten problem.Zachęcam do lektóry,wiele rzeczy sie wyjasni.pozdrawiam jan :-|
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: orzeczenie 24/03/2010 10:43 #32

• ektona375
  • ( Użytkownik )
  • ektona375 Avatar
Racja.
Komisje lekarskie, które orzekają o stopniu niepełnosprawności i określają czas jego trwania często dość dziwnie podchodzą do sprawy. Niejednokrotnie poczułam to na własnej skórze. I moim zdaniem to nie tyle bałagan w powyższej instytucji, co brak kompetencji lekarza. Bo paradoksem chyba jest, że udając się dawniej na komisję nie o własnych siłach, z wieloma innymi schorzeniami, w trakcie leczenie szpitalnego lekarz z łaską przyznał st. umiarkowany kalectwa na 6 miesięcy, a ostatnio, inny - kiedy byłam aktywnie żyjącą istotą, studiująca itd. - orzekł o 1. st. niepełnosprawności na okres 3. lat. I te ich podejście, komentarze... Komisja to coś dość nieprzyjemnego. Niczym pójście po wyrok. Przykre to zwłaszcza, że nikt z nas nie wybierał sobie na siłę takiego życia. Życia z łaską.
Coś chyba jest nie tak, prawda?
Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna... powiedz, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanica profesjonaliści...

Re: orzeczenie 18/03/2011 08:49 #33

• ula
  • ( Użytkownik )
  • ula Avatar
No prawie rok w tym wątku nikogo nie było, ale postanowiłam napisać pozytywnie o komisji. Otóż amputację miałam 2 mies. temu, wysłałam papiery do Zus, o zmianę orzeczenia ze względu na pogorszenie się stanu zdrowia.No i wyobraźcie sobie, że po upływie niecałego misiąca otrzymałam do domu orzeczenie o całkowitej niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji, co prawda na rok, ale i tak jestem zadowolona, ponieważ wyprawa na komisję byłaby dla mnie cokolwiek uciążliwa.

grupy:1,2... 21/03/2011 09:51 #34

• prawy
  • ( Użytkownik )
  • prawy Avatar
"scotti" napisał:
Czesto operujecie "grupami" inwalidzikimi. I, II grupa a u mnie w decyzji nic takiego nie znalazlem ?? Moze mi ktos powiedziec gdzie i jak tego sie mam dowiedziec?[/qwuote]witaj,Scotti!jeżeli masz w decyzji:"całkowita niezdolność do pracy"-2,jeżeli masz:"całkowita niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji"-1. jak widzisz jest to pisane trochę"szyfrem".pozdrawiam
Time to create page: 0.341 seconds