Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności

Re: Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności 27/02/2013 21:01 #25

• suchydry
  • ( Użytkownik )
  • suchydry Avatar
apropo renty zusowskiej to dostałem ją za przepracowane lata , z tego co pamiętam to otrzymanie renty jest zależne od kilku wariantów przede wszystkim wiek gra tu duzą rolę np ja nie mając jeszcze 30 lat musiałem udokumentować 4 lata pracy , osoby po 30-stce chyba muszą mieć 5 lat przepracowanych , od ostatniego zatrudnienia nie może minąć więcej niż 18 miesięcy , wojsko też się liczy . To chyba wszystko
PS-Odwołanie już wysłałem teraz czekam na efekty ale pewnie najwcześniej za parę dni się cokolwiek dowiem :-P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności 28/02/2013 07:59 #26

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
teraz jest inaczej , można mieć 100 lat przepracowanych , a jak orzecznik nie stwierdzi całkowitej niezdolności do pracy to renty nie masz...u mnie stwierdzili że do pracy sie nadaję :)) no i dobrze bo od siedzenia w domu to już mnie szlag trafia

Re: Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności 09/04/2013 09:59 #27

• ula8200
  • ( Użytkownik )
  • ula8200 Avatar
  • Podziękowania 1
No Piotrze nie masz racji. Lekarz orzecznik ZUS, po zbadaniu pacjenta i przejrzeniu przebiegu leczenia i rehabilitacji, może uznać Cię za częściowo niezdolnego do pracy. Wtedy również przysługuje renta, pod warunkiem, że masz wypracowany staż pracy, odpowiedni do wieku. Niezależnie od ZUS możesz, a nawet powinieneś złożyć wniosek do Miejskiego Zespołu do spraw Orzekania o Niepełnosprawności, gdzie zostanie przyznane Ci Orzeczenie o Stopniu Niepelnosprawności i jakiś tam stopień np. znaczny. Ale myślę, że takowy już posiadasz, ponieważ postanowiłeś zatrudnić się w ZPCHrze. Jak sam nie złożysz odpowiednich papierów do Zus, to się nie dowiesz.

Re: Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności 09/04/2013 10:44 #28

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
5 lat pracy jest bariera nie do pokonania gdy sie zasuwa cały cas na czarno lub umowę zlecenie. pozdrawiam
Time to create page: 0.338 seconds