Witam
Mam na imię Łukasz obecnie 31-latek . Założyłem temat ponieważ pilnie potrzebuję porady co dalej , mianowicie chodzi o orzeczenie stopnia niepełnosprawności które dostałem na stałe i obecnie jest to stopień umiarkowany . Jestem po amputacji obu podudzi , wypadek nastąpił w 2008r. w którym straciłem oba podudzia + prawe ucho które na szczęście przyszyto (pani doktor która przyszyła mi ucho powinna dostać nobla bo nic nie widać) .
Problem w tym że mój stan zdrowia nic się nie zmienił od 2008r. do tego śmiało mogę powiedzieć że się pogorszył bo często choruję i mimo protez które dalej są tymczasowe nie poruszam się na nich . Moje pytanie brzmi czy jest to możliwe żeby 2 orzeczenia tak bardzo się od siebie różniły ? Może wymienię w pkt tak jak na orzeczeniu...
1)Zaliczyć do st. niepełnosprawności - ZNACZNEGO/UMIARKOWANEGO
2)Symbol przyczyny niepełnosprawności - 05-R tu bez zmian
3)Orzeczenie wydaje się do - 30.11.2010 obecnie na stałe
4)Niepełnosprawność istnieje od - 22.08.2008 tu bez zmian
5)Ustalony stopień niepełnosprawności datuje sie od - 24.09.2008 obecnie 05.11.2012
WSKAZANIA DOTYCZĄCE
1)odpowiedniego zatrudnienia - praca w warunkach chronionych / bez zmian
2)szkolenia,w tym specjalistycznego - nie wymaga / bez zmian
3)zatrudnienia w zakładzie aktywności zawodowej - nie wymaga / bez zmian
4)uczestnictwa w terapii zajeciowej - nie wymaga / bez zmian
5)konieczności zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne , środki pomocnicze oraz pomoce techniczne , ułatwiajacefunkcjonowanie danej osoby - wymaga / bez zmian
6)korzystania z systemu środowiskowego wsparcia w samodzielnej egzystencji , przez co rozumie się korzystyanie z usług socjalnych , opiekuńczych ,terapeutycznych i rehabilitacyjnych świadczonych przez sieć instytucji pomocy społecznej , organizacje pozarządowe oraz innplacówki - wymaga / bez zmian
7konieczności stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji - wymaga / nie wymaga
8)konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia , rehabilitacji i edukacji - nie wymaga / bez zmian
9)spełnienia przez osobę niepełnosprawną przesłanek określonych w art.8 ust.1 z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (j.t. Dz. U. z 2005 r. Nr 108 , poz . 908 , z późn. zm.) - wymaga / spełnia
10) prawa do zamieszkania w oddzielnym pokoju - wymaga / nie wymaga
To chyba tyle , dla mnie jest to bardzo dziwne skoro mój stan zdrowia nic się nie zmienił , a biorąc pod uwagę to że kiedyś chodziłem w protezach w skutek czego wdało mi się zakażenie i obecnie nie jestem w stanie się w nich poruszać bo przerwałem rehabilitację i protezy nie pasują a na nowe mnie nie stać , poruszam się na wózku inwalidzkim . Oczywiście od decyzji zamierzam się odwołać tylko nie wiem jeszcze jak to zrobić i co w niej napisać , dodam że lekarz orzekający w 1 orzeczeniu to Ewa Król Uprawnienia Nr 92855430 a w 2 orzeczeniu jest już inny lekarz Ewa Roczniok Uprawnienia Nr 1567584 ...
Prosiłbym o podzielenie się informacjami co do możliwości wobec złożenia odwołania jak i skargi do Izby Lekarskiej ew pozwu sądowego . Dziękuję za ewentualną pomoc w tej sprawie
Łukasz