Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Jazda na rowerze

Re: Jazda na rowerze 24/02/2010 12:09 #7

Ja też myślałem o noskach ale doszedłem do wniosku że nie będę w razie nagłej potrzeby mógł podeprzeć się protezą.Jestem po amputacji tuż powyżej kolana i mam proste jednoosiowe kolano.Do jazdy używam obuwia trekingowego które z zasady ma spory bieżnik i szczątkowo oddzielony obcas( lub w lato zwykłych adidasów).W sprzedaży są aluminiowe pedały z ząbkami dookoła i to jest wystarczające.Kiedyś plastikowy pedał przystosowałem wkręcając kilka czarnych wkrętów.Po obcięciu szlifierką kątową wystawały po kilka milimetrów z obydwu stron.Robię rocznie ponad 3tyś. kilometrów dojeżdżając do pracy.Zima mnie nie zniechęca (nawet tegoroczna :evil: ) i zasuwam po śniegu czy lodzie.No fakt.....zaliczam co roku ze dwie wywrotki na lodzie lub w lato na piasku :-D
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Jazda na rowerze 05/03/2010 17:59 #8

• ermabud
  • ( Użytkownik )
  • ermabud Avatar
Szukam osób, które jeżdżą na rowerze po amputacji podudzia. Czy taka osoba mogłaby się ze mną skontaktować, gdyż chciałbym zapoznać się z uwagami i doświadczeniami. Podaję mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub forum
Ryszard

Re: Jazda na rowerze 10/03/2010 11:43 #9

• Rafał
  • ( Użytkownik )
  • Rafał Avatar
Witaj,ja mam amputacje lewej nogi na poziomie uda.Chętnie podzielę się uwagami na temat jazdy rowerem .Co konkretnie chcesz wiedzieć?Pozdrawiam. ;-) ;-)

Re: Jazda na rowerze 10/03/2010 20:50 #10

• ermabud
  • ( Użytkownik )
  • ermabud Avatar
Dzięki. Prawdę powiedziawszy to interesuje mnie proces zginania nogi przy jeździe na rowerze. W protezie podudzia nie zginamy swobodnie nogi powyżej 90 st. I tu widzę problem. I, może wiesz, proteza podudzia trzyma kolano. Nieco inaczej układa się noga prosta lub prawie prosta w procesie chodzenia, inaczej przy mocnym zgieciu.
Mój protetyk zaleca mi specjalną wkładke na pedał skracający ramię pedału o 2 cm. Pewnie w Polsce będzie problem z nabyciem owego urządzenia. On zna to z Holandii, gdzie długo pracował.
Dziękuję Ci, ze się odezwałeś. Już traciłem nadzieję, że sie ktoś odezwie.
Pewnikiem jazda na rowerze bez kolana to całkiem insza inszość, co?

Re: Jazda na rowerze 10/03/2010 22:32 #11

Pewnikiem jazda na rowerze bez kolana to całkiem insza inszość, co?
Wygląda na to że to dużo prostsze :mrgreen:
Dziękuję Ci, ze się odezwałeś. Już traciłem nadzieję, że sie ktoś odezwie.
Ja milczałem gdyż noszę protezę udową.
Mój protetyk zaleca mi specjalną wkładke na pedał skracający ramię pedału o 2 cm. Pewnie w Polsce będzie problem z nabyciem owego urządzenia. On zna to z Holandii, gdzie długo pracował.
Sprawdż stosując podkładki różnej grubości przymocowane prowizorycznie czy to coś pomaga.I jak znajdziesz odpowiednią wysokość skróć metalową kolbę o tą wartość metodą rozcięcia i pospawania. :-)

Re: Jazda na rowerze 15/03/2010 17:58 #12

• sunnyleg
  • ( Użytkownik )
  • sunnyleg Avatar
Ryszardzie,
szczerze mówiąc, trochę nie rozumiem problemu - ja mam dwie protezy podudzia i po prostu na rowerze jeżdżę. Zero ograniczeń ani kłopotów. Wszystko się zgina tyle, ile powinno. Po prostu jedź:)
Codziennie zaczynam od nowa...
Time to create page: 0.283 seconds