Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ?

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 09/11/2007 20:49 #13

• marcin77777
  • ( Gość )
  • marcin77777 Avatar
A właśnie ! Też bym sobie potańczył, dawno tego nie robiłem. Właściwie czy jest coś takiego czego nie robią osoby amputowane ? Przecież pod warunkiem że jest choćby przeciętnej klasy proteza - możliwości bardziej ograniczone są tym czego chce jej użytkownik aniżeli tym co można robić. Oczywiście nie każdy musi być supermanem i większości z osób amputowanych nie potrzebne jest do życia udowadnianie sobie i innym tego na co potrafią się zdobyć pomimo amputacji. Jednak Ci którzy z czystej chęci i przyjemności sięgają po pasje i zajęcia teoretycznie zarezerwowane wydawałoby się dla w pełni sprawnych są w tym temacie niewątpliwym wykładnikiem braku tych ograniczeń i fajnie byłoby o Waszych wyczynach poczytać. Co Wy na to ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 09/11/2007 21:17 #14

Marcinie, najwyższy więc czas na potańcówkę :). Niestety nie należ echyba do typu węrdownika po ruinach, stanowczo wolę rajdy konne, kajakowe, uwielbiam to. Po prosyu kocham! Powinnam chyba urodzić się pod innym znakiem zodiaku.
A czy ktoś z Was próbował wspinaczki skałkowej?

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 10/11/2007 18:49 #15

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
marcin77777, mam nadzieje że na przeciętnej protezie dam rade chodzić po niewielkich górkach. Na razie robie kondyche na tymczasowej,
Myśle że duża sprawność i kondycja wyrówna niedoskonałości protezy . Mam około 4 miesiące czasu na szlifowanie formy . Chodzenie na protezie udowej pochłania mnóstwo energii . Chyba szybko nie przytyje !!! he he he
Kule mam zawsze w samochodzie ale częściej przy sobie . Narka
Siemanko!!!!

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 13/11/2007 11:48 #16

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Pozwoliłem sobie wrzucić tekst mojego znajomego, który często zagląda na forum i chciałby sie podzielić swoimi przemyśleniami :mrgreen:
""Jestem tu tylko gościem, i przyglądam sie poruszanym wątkom i akurat w tym mógłbym się wypowiedzieć :)
Jeżeli chodzi o wspinaczkę na ściany, to dla wytrzymałości Waszych stóp sugerował bym tylko w specjalistycznym obuwiu i to z kilku względów:
- powierzchnia butów jest zrobiona ze specjalnego materiału (używany w oponach F1) i tu stopa nie powinna wam się ześlizgiwać ze skałek,
- i druga moim zdaniem ważniejsza przyczyna to radziłbym te buty ze względu na ich twardość (występuje miękka i twarda podeszwa) i sugerowałbym wybór tej twardszej. Wtedy masa waszego ciała rozchodziła by się w miarę możliwości na całą powierzchnię stopy, nie narażając na duże przeciążenia bocznych części stopy. Po ściankach wchodzi się używając palców stóp czy ich krawędzi wewnętrznych i zewnętrznych, gdzie występują tu bardzo duże naciski. Przy normalnym chodzeniu ciężar waszego ciała działa na całą stopę. :)
A poza tym to życzę sięgnięcia szczytów :)

pzdr
Rdk
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 13/11/2007 18:13 #17

Witaj Smakoszu ;) Osobiście nie wspinam się po skałkach (dla mnie to jest nudne - przepraszam tych, których tym może urażę, ale cóż....tak jest), ale znam kilkanaście osób które wspólnie z Fundacją Ducha jeżdźą na obozyw skałkowe do Jury Krakowsko-Częstochowskiej - są to i osoby po amputacjach, porażeniach, na wózkach. Osobiście wolę kajaki, jeziora, Puszcze Augustowską! Ech....jak miło powspominać lato ;) Zaglądaj do nas często i dziel się swoim doświadczeniem ;)

Re: Czy proteza w pewnych sytuacjach jest dla Ciebie problemem ? 13/11/2007 19:52 #18

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
Witam! Jeśli można ;to wspinaczka skałkowa jest super . Jeżeli chodzi o osoby po amputacji jednostronnej to sugerowałbym wspinaczkę skałkową bez protezy . Mamy sprawne ręce a zawsze się można wesprzeć na zdrowej nodze lub jak jest ktoś bardziej sprawny to nawet na / kikucie /- zawsze mamy asekurację z ziemi- prawda. Wiem że są specjalistyczne stopy do tego hobby ale kogo na to stać!!! W nie których halach sportowych są fajne ścianki , super , gdzie można się wspinać pod dachem , a nawet wypożyczyć uprząż i linki , instruktor jest na miejscu. Oczywiście za opłatą - ale bezpiecznie . Ścianki mają różny stopień trudności więc można wybrać coś dla siebie, oczywiście nic nie zastąpi wspinaczki w plenerze!!! Narka
Siemanko!!!!
Time to create page: 0.450 seconds