Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Zmiana wagi a nowy lej

Re: Zmiana wagi a nowy lej 26/01/2012 09:07 #7

• bodzio2
  • ( Użytkownik )
  • bodzio2 Avatar
  • Podziękowania 1
Smakosz dzięki za info także skorzystam z tych rad, pozdrwawiam.
Żadna droga nie jest trudna, gdy idziemy razem...
Temat został zablokowany.

Re: Zmiana wagi a nowy lej 26/01/2012 12:49 #8

• lidi
  • ( Użytkownik )
  • lidi Avatar
Smakosz powiedz coś jeżeli możesz o zmianach kikuta po złamaniu (1.3 uda wielkość kikuta, a złamanie w jego połowie). Jak długo może utrzymywać się obrzęk. W październiku(24), złamałam kikut i do tej pory nie mogę włożyć protezy. Wizyta u lekarza dopiero 20 lutego. Nawet nie wiem czy się zrosło. Nie miałam zakładanego gipsu bo złamanie było bez przemieszczenia. Cały czas czuję mrowienie w kikucie. Obawiam się, że wytworzył się tzw staw rzekomy. Zaczynam "fiksować" w obawie, że moje siedzenie w domu przedłuży się. Proszę Cię o podpowiedzi jeśli coś wiesz na taki temat.

kochana Lidi 26/01/2012 14:41 #9

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Problem niestety nie mieści się w moich kompetencjach i zakresie wiedzy strikte chirurgiczno-ortopedycznej. Bardzo trudno mi jest cokolwiek doradzić na odległość i nie umiem odpowiedzieć czy założenie gipsu powinno być konieczne czy nie, co do mrowienia także nie chcę zabierać głosu. Na moją męską intuicję powinnaś zrobić prześwietlenie promieniami rentgena i wtedy okaże się czy jest zrost czy nie (inna sprawa nie mam pojęcia co było przyczyną złamania, jeżeli osteoporoza to poważna sprawa i tutaj tylko porada lekarza specjalisty). Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrała się na wizytę do innego specjalisty, lekarza - nie znachora :).
Co to opuchlizny to bardzo ciężko przewidzieć kiedy ona zaniknie i problemy z założeniem protezy są zasadne. Niestety z doświadczenia wszelkiego rodzaju złamania kikuta, reamputacje kikuta powodują znaczne i nieodwracalne zmiany objętościowe kikuta a co za tym idzie wymagane jest wykonanie nowego lejka twardego protezy. Sam proces może być podobny jak przy otrzymaniu protezy tymczasowej i po kilku miesiącach chodzenia w "nowym, tymczasowym leju" będzie konieczność wykonania lejka ostatecznego.
Nie bardzo się na bieżąco orientuję ale na wykonanie nowego leja do starej protezy możesz w NFZ starać się o dofinansowanie, nazywają to wniosek "na naprawę protezy" nie będzie to naprawa jako tako ale pieniążki w wysokości 800 kilku złotych przyznają. Oczywiście na wykonanie nowego lejka zdecyduj się w momencie kiedy stary lejek definitywnie będzie za mały - a tak niestety może się z dużym prawdopodobieństwem zdarzyć.
Nie zapominaj oczywiście o ruchu i ćwiczeniach ogólnie wzmacniająco-rozciągających musisz być w formie jak staniesz na nogi - pamiętaj aby sobie nie zrobić krzywdy, poproś jakiegoś rehabilitanta fizjoterapeutę o pomoc i poradę.
pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Krzysztof
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Re: Zmiana wagi a nowy lej 27/01/2012 13:30 #10

• lidi
  • ( Użytkownik )
  • lidi Avatar
Dziękuję za odpowiedź.

Re: Zmiana wagi a nowy lej 27/01/2012 18:39 #11

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Dzięki za odpowiedź na moje pytanie.
Jeszcze się nie zdecydowałem na nowy lej. Zmiany w obwodzie kikuta nie są wielkie (nawet nie ma potrzeby zakładania dodatkowych skarpet).
Pozdrawiam Robert

Re: Zmiana wagi a nowy lej 29/01/2012 22:31 #12

witam
jestem użytkownikiem C-lega chodzę w miarę przyzwoicie, poszukuje osoby która by mi coś nie coś powiedziała jak się nauczyć w niej biegać (pseudo biegać)?
Grześ
Time to create page: 0.431 seconds