Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Infekcja kikuta kończyny dolnej

Infekcja kikuta kończyny dolnej 24/03/2014 15:08 #7

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
nie dopuść do reamputacji , to jest priorytet , poszukam w encyklopedii medycznej , może coś znajdę:) uszy do góry :) damy radę
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Infekcja kikuta kończyny dolnej 25/03/2014 17:25 #8

• hala
  • ( Użytkownik )
  • hala Avatar
ja miałam podobny problem i zamiast łykać antybiotyki to lekarz zastosowała antybiotyki które były skuteczne wg wyników bakteriologii bezpośrednio na ranę tj. robiłam opatrunki z przepisanego antybiotyku w ampułkach goi sie długo, ale rana sie zmniejszyła , ale trudno jest wskazywać lekarzowi sposób leczenia, u mnie to akurat taki sposób pomógl no i oczywiście najlepiej jest nie chodzić w protezie

Infekcja kikuta kończyny dolnej 25/03/2014 17:31 #9

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
odnośnie nie chodzenia w protezie , to chyba nie trzeba nikomu o tym mówić:)) , antybiotyki na ranę to dobry pomysł , może trzeba iść tą drogą...

Infekcja kikuta kończyny dolnej 25/03/2014 17:45 #10

• Mirko
  • ( Użytkownik )
  • Mirko Avatar
Antybiotyki na ranę powiadacie. Chyba będę sam musiał podsunąć taką myśl lekarzowi, bo do tej pory nie wpadł na taki pomysł :) .
Hmm z kolei jeszcze inny Pan doktor powiedział że można skorzystać z terapii tlenowej w tzw. komorze hiperbarycznej. Słyszeliście o takim wynalazku?

Infekcja kikuta kończyny dolnej 25/03/2014 18:00 #11

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
tak , jak lezałem po wypadku zaraz to chcieli mi to podpiąć , ale po prostu nie zgodziłem sie ...idź do warzywniaka , kup parę główek czosnku , to naturalny antybiotyk , śmierdzi ale działa ...sam na zgorzel zęba stosowałem i pomogło. Zgorzel to też zakażenie przeciez...chyba że nie mam racji to mnie poprawcie

Infekcja kikuta kończyny dolnej 26/03/2014 00:30 #12

• Comatusapiens
  • ( Użytkownik )
  • Comatusapiens Avatar
  • Podziękowania 7
Szanowny Panie Mirko!

Nie wiem jak dokładnie wygląda Pana owrzodzenie, tym nie mniej:
-jeśli rana jest bardziej płytka i rozległa niż głęboka, można byłoby spróbować maści Fibrolan i opatrunku Bactigras. Oba te produkty nie są tanie a w dodatku Fibrolan jest tylko na receptę. Tym nie mniej są to produkty o stosunkowo dużej skuteczności w gojeniu tkanek. Fibrolan rozkłada praktycznie wszystko co przesącza się z rany więc bakterie nie mają na czym rosnąć, a opatrunek Bactigras nie odrywa odnawiającego się naskórka, zapewniając przy tym dopływ powietrza.

Powyższe najlepiej jest zastosować pod kontrolą i po konsultacji z lekarzem. Tym nie mniej jeśli nie powie on inaczej to: ranę przemyć octeniseptem, pozwolić "wyschnąć", następnie nałożyć Fibrolan, przykryć Bactigrasem, całość zabezpieczyć zwykłym kompresem gazowym. Opatrunek zmieniać codziennie. Przy zmianie opatrunku raczej "delikatnie" traktować ranę, żeby nie uszkodzić świeżego naskórka (bez szorowania, tylko skrupulatne zebranie "zużytej" maści, przemycie octeniseptem i nałożenie nowej porcji). Po tygodniu powinno być wyraźne gojenie.

W sumie powinno się udać nawet bez stosowania antybiotyku, chociaż jeśli lekarz je przepisze (szczególnie w oparciu wymaz i antybiotykowrażliwość) to na pewno nie zaszkodzą.

Nie wiem jaka była przyczyna amputacji. Jeśli nie była to przyczyna urazowa, to kluczowe może okazać się leczenie choroby podstawowej (cukrzyca, zaburzenia krążenia).

Alkohol odradzam.

Maść z nagietka raczej jeśli powyższe zawiedzie.

Czosnek - w dużych ilościach i do wszystkiego ale tylko doustnie i raczej polski:). Odradzałbym od nakładania środków spożywczych na rany. Nawet do celów spożywczych zalecałbym czujność, szczególnie względem chińskiej podróbki zalewającej rynek :(

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 26/03/2014 00:32 przez Comatusapiens.
Time to create page: 0.367 seconds