Nie jestem protetykiem ale już kilka ładnych lat pracuję z osobami po amputacji i firmami ortopedycznymi, więc może moje odpowiedź przyda się Luizie.
Żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie powinniśmy wiedzieć:
1) Jak jest Twoja proteza tymczasowa- czy kolano jest zablokowane czy wolne, jaką masz stopę, może ew. producent elementów protezy
2) Czy to jak w tej chwili chodzisz na protezie zadowala Cię? Albo inaczej, czy czujesz, że jakbyś mogła dokonać w niej jakichś zmian to komfort chodzenia w protezie ewidentnie by się poprawił. Co byś zmieniła?
3) Jaki jest powód amputacji?
4) Ile masz lat?
5) Ile czasu upłynęło od amputacji?
6)Co robiłaś przed amputacją?
7) Co robisz teraz?
8) Co chciałabyś móc robić w przeciągu najbliższych lat?
9) Twoje Hobby?
10)Najbliższa rodzina?
11) Gdzie mieszkasz- wieś, miasto, teren- ulice, asfalt, bruk?
12) Czy obserwujesz zmiany obwodowe kikuta w leju protezowym?
13)Od jakiego czasu używasz "tymczasówki"?
Odpowiedź na powyższe pytania pozwoli nam przynajmniej w niewielkim stopniu "poznać Cię" i zidentyfikować jakie masz oczekiwania w stosunku do protezy i co za tym idzie Twojej aktywnosci przez kilka następnych lat.
Ważne jest żeby pamiętać, że po amputacji wypracowujesz sobie nowy stereotyp (model) chodu. Układ mięsniowo- szkieletowy ale i ośrodki w mózgu przystosowują się do nowej sytuacji i uczysz się chodzić od nowa po raz drugi. Ważne jest żebyś mogła chodzić jak najlepiej, jak najbardziej fizjologicznie i w sposób minimalizujący straty energii (czyli żebyś męczyła się jak najmniej). To wszystko zależy między innymi od protezy jakiej używasz. Jeśli będziesz chciała odpowiedzieć na moje pytania to wspólnie możemy krok po kroku znaleźć najlepsze dla Ciebie rozwiązanie, które być może "zmieści się" w limicie NFZ+PCPR bądź niestety będzie wymagało dopłaty.
Oczywiście takie porady on- line należy traktować ze sprym marginesem błędu, gdyż tylko doświadczony protetyk na podstawie obserwacji chodu pacjenta i wywiadu z nim jest w stanie dać odpowiedź co konkretnie on może w tym przypadku zrobić.