Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego

Re: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego 27/02/2008 10:50 #19

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Poniewaz wymieniane tu kosmetyki firm protetycznych sa stosunkowo drogie i nie kazdego na nie stac, proponuje jeszcze inne rozwiazanie „przyjazne dla portfeli“.

Firmy protetyczne nie produkuja (chyba z wyjatkiem Medi Pro) wlasnych kosmetykow. Dokupuja je w specjalistycznych firmach kosmetyczno-medycznych i sprzedaja nastepnie markujac wlasna nazwa.
Marka produktu nie gra roli w jego skutecznosci. Najwazniejsze sa glowne skladniki (podobnie jak w przypadku lekow-generykow). Prostym (i tanszym) rozwiazaniem byloby - znajac glowny skladnik wymienianych tu produktow, poszukac jego polskiego odpowiednika w aptekach. Nawet jezeli nie od razu trafimy na najskuteczniejszy produkt, „gra jest warta swieczki“, bo koszty na kosmetyki do pielegnacji kikuta beda nam towarzyszyly zawsze.

Pytanie jak poznac skladniki zachwalanych tu zagranicznych produktow? Mysle, ze tu pomoca mogliby sluzyc forumowicze uzywajacy ich. Wystarczy podac skladniki figurujace na ulotce opisywanych produktow, a na tej podstawie aptekarka lub aptekarz beda mogli nam pomoc.

Prosze nie rozumiec, ze chcialbym kogokolwiek namowic na nieuzywanie markowych produktow. To ma byc tylko pomysl na alternatywe, dla tych z nas, dla ktorych regularny zakup drogich kosmetykow jest problematyczny.

Pozdrawiam
maciek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego 03/03/2008 17:29 #20

• magda w.
  • ( Użytkownik )
  • magda w. Avatar
hej a ja mam pytanie, czy ktoś wie, gdzie można kupić takie "skarpetki" na kikuty do chodzenia na basen?

Re: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego 04/03/2008 18:50 #21

A te kosmetyki Otto Bocka :mrgreen: uzywacie tez w zimie ?
Czy tylko latem ? jak jest goroco ?
"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Re: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego 05/03/2008 11:12 #22

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Czesc Optymistko :-)

Zawsze. Niezaleznie od pory roku i zupelnie niezaleznie od marki ;-)
W moim przypadku uzywam kosmetykow zawsze po zdjeciu protezy (wymyciu i zdezynfekowaniu kikuta), nigdy przed jej zalozeniem. Liner silikon´owy lepiej wowczas trzyma, a wszelkim otarciom najlepiej zapobiega dobrze dopasowany lej 8-)

Pozdrawiam
Maciek

kosmetyki 05/03/2008 16:30 #23

• ( Gość )
Czy mozecie mi podac cene kosmetykow Otto Bocka ? Dzwonilam do Poznania, ale pani nie mogla mi udzielic informacji, bo nie znalam numeru kosmetyku (raptem sa az trzy lub zestaw). Wyslalam e-mail - cisza. W ogole mam dziwne wrazenie, ze gdy pyta sie o cene, dotyczy to rowniez czesci protez, to zaczyna sie krecenie...Moze macie jakies stronki na ktorych mozna znalesc ceny np kolan, takie dla orientacji. Niektorzy maja po kilkaset kilometrow do protetyka i troche glupio jechac taki kawal, zeby zapytac o cene.

Re: Pielęgnacja skóry - Higiena kikuta i lejka protezowego 05/03/2008 19:06 #24

Ja sie nie spotkałam z jakimis stronami protez i ze jeszcze bedzie widniała na nich cena ...
Jak dzwonisz do Otto Bocka czy innej firmy to poproś do rozmowy protetyka, bo pani na recepcji przeciez nie musi wszystkiego wiedziec :-D
"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."
Time to create page: 0.336 seconds