Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: drętwienie kończyny

Re: drętwienie kończyny 18/07/2013 18:05 #7

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
ból fantomowy nie mija całkiem , po prostu się przyzwyczaiłem ...sa lepsze dni gorsze czasem taki strzal pradu czuję , ale tylko czasem , a tak idzie wytrzymać , moja rada: znajdx sobie absorbujące zajęcie , wtedy zapomnisz o bólu
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: drętwienie kończyny 07/08/2013 13:45 #8

• korcia11
  • ( Użytkownik )
  • korcia11 Avatar
Kochani dziękuję Wam wszystkim z całego serca za odpowiedzi,cały czs się zastanawiam czy tak powinno być ze nadal mam te bóle fantomowe i do tego skurcze o których chyba piszesz Ty kochana ula 8200,czy to możliwe żebym już miała te skurcze amputacje miałam 4.07.2013.jutro jade do przymiarki protezy proszę napiszcie jakie jest pierwsze wrazenie jak człowiek po raz pierwszy zakłada protezę?czy bardzo boli?pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję

Re: drętwienie kończyny 07/08/2013 18:42 #9

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
nie za szybko ta proteza??? boli to mnie dzis 1,5 roku po amputacji jak pierwszy raz założyłem liner silikonowy , kompletnie nie umiem w tym chodzić:)

Re: drętwienie kończyny 12/08/2013 23:25 #10

• korcia11
  • ( Użytkownik )
  • korcia11 Avatar
mASZ RACJĘMNIE TEŻ SIE TAK WYDAWAŁO I NADAL WYDAJE ZE TO CHYBA ZA SZYBKO,ALE TAK JAK PISALAM BYŁAM W TEJ PROTEZOWNI,COŚNIE BARDZO MU SIE RZEPKA PODOBAŁA ALE ZROBIŁ ODLEW,23 KAZAŁ PRZYJECHAC DO PRZYMIARKI,A 27 PO ODBIÓR ZEBYM SIE PRZYZWYCZAJAŁA NO A 29 JAK PAN BÓG DA NA ODDZIAŁ REHABILITACJII,CO O TYM SĄDZISZ PIOTRZE?BO JA NIE BARDZO ROZUMIE I CHYBA NIE DO KONCA WSZYSKO DO MNIE DOTARŁO,MUSZE CI JESZCZE NAPISAC ZE DOSTAŁAM WSKAZÓWKE JAK SOBIE RADZIC Z BÓLAMI FANTOMOWYMI I CO NAJWAZNIEJSZE SKORZYSTAŁAM Z TEJ RADY RAZ,BO MAM MNIEJSZE BÓLE CZY TZN ZE TAK POZOSTANIE?NATOMIAST DALEJMI DRĘTWIEJE,PROSZE NAPISZ CO TO JEST LINER SILIKONOWY?ZAPYTAM JESZCZE ILE KOSZTUJE PROTEZA ROBOCZA,MNIE NFZ PRZYZNAŁ 600ZŁ A 1.800,MAM DOPŁACIC JA TO W SUMIE 2.400.NIE ZA DROGO?POZDRAWIAM

Re: drętwienie kończyny 13/08/2013 17:19 #11

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
liner siliconowy to taki system zawieszenia protezy , od kilku dni mam taki , poszukaj w google w grafice na pewno znajdziesz. proteza stała ...zalezy gdzie i jaka...moja kosztowala mnie 5600:) z czego ja nie poniosłem zadnych kosztów...

Re: drętwienie kończyny 13/08/2013 19:35 #12

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
korcia11,

liner silikonowy to rodzaj "ponczochy" z silikonu zakladany bezposrednio na kikut.
Ma kilka zadan:
- stabilizacja miekkich czesci kikuta;
- ochrona kikuta przed zbyt silnym uciskiem i otarciami;
- i przede wszystkim laczenie kikuta z proteza, a w zasadzie z tuleja protezy.
Linery istnieja zarowno w wersji dla amputowanych ponizej, jak i powyzej kolana.
Aby liner spelnial swoje zadanie musi byc bardzo ciasno dopasowany do kikuta. Musi sie "kleic" do kikuta. Nie moga sie miedzy nim, a kikutem tworzyc zadne miejsca, w ktorych byloby powietrze.
Dobrze dopasowany liner nie da sie zalozyc (ani zdjac) na kikut inaczej jak przez zrolowanie go od dolu do gory, podobnie jak przy prezerwatywie, przy tym prezerwatywe mozna zwyczajnie sciagnac, liner musi byc znowu zrolowany do zdjecia go.

Wczesnie noszony liner zastepuje tez bandazowanie kikuta i jest w tym duzo bardziej skuteczny. Warto wiec zaczac nosic liner jeszcze przed oprotezowaniem.

Jezeli chodzi o mozliwosc zawieszenia tuleji protezy na kikucie to linery silikonowe sa trojakie:
- z trzpieniem mocujacym - rodzaj sruby na koncu linera, kora wchodzi do zatrzasku wbudowanego w tuleji;
- z jedna lub kilkoma obreczami elastycznymi na dole, ktore powoduja uszczelnienie i trzymaja tuleje na podcisnienie;
- bez zadnego z tych elementow, to stosowane glownie przy wyluskaniu w kolanie.

www.google.de/imgres?q=silikonliner&...t:429,r:41,s:0,i:211

Niektore linery maja tez dodatkowa funkcje (wpleciona w silikon mikroskopijna siatka aluminiowa) majaca chronic przed bolami fantomowymi (lub je co najmniej zmniejszac).

Jezeli chodzi o bole fantomowe, najskuteczniejszym znanym i powszechnie stosowanym srodkiem, ktory troche je zmniejsza jest lek o nazwie Lyrica.

Pozdrawiam. m.
Time to create page: 0.224 seconds