Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Nadmierna potliwość

Re: Nadmierna potliwość 21/06/2013 21:31 #7

• Comatusapiens
  • ( Użytkownik )
  • Comatusapiens Avatar
  • Podziękowania 7
Witaj Maćku

Co do pierwszego linka używałem właśnie ten liner. Te kilka lat temu była to dość droga impreza, a już po roku duża część sylikonu nie posiadała trwałego połączenia z zewnętrzną dzianiną, część zaś dzianiny po prostu się poprzecierała.

Dopasowany był na tyle, że zakładanie i zdejmowanie mogło się odbywać jedynie na "wywinięcie", i to po wcześniejszym spryskaniu dzianiny alkoholem. Ówczesny protetyk mówił mi dokładnie to samo odnośnie sylikonów i pocenia. Pamiętam również pacjentkę spotkaną na jednej z wizyt, która zgłaszała podobne problemy (po kilku latach w sylikonie, ale z normalnym trzpieniem mocującym) i wymienialiśmy się sposobami - jej dotyczył umieszczania na końcu kikuta takiej wkładki - krążka dla karmiących kobiet.

Tym nie mniej, jeśli komuś pomaga, to super! To może być trochę jak z lekami - nie u każdej osoby dany lek pomoże, ale u tych u których zadziała, można uzyskać fajne rezultaty. Zawsze lepiej, żeby pocenie przeszło w ciągu kilku dni niż dopiero po 7 latach! :)

Pozdrawiam!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Nadmierna potliwość 24/06/2013 17:01 #8

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Co do pierwszego linka używałem właśnie ten liner. Te kilka lat temu była to dość droga impreza, a już po roku duża część sylikonu nie posiadała trwałego połączenia z zewnętrzną dzianiną, część zaś dzianiny po prostu się poprzecierała.

Czesc Comatusapiens,

Liner firmy Medi z pierwszego linku nie ma (w odroznieniu do linera z drugiego linku firmy Össur) zewnetrznej warstwy dzianiny. Musiales uzywac innego linera.

Pozdrawiam.
m.

Re: Nadmierna potliwość 24/06/2013 17:18 #9

• Comatusapiens
  • ( Użytkownik )
  • Comatusapiens Avatar
  • Podziękowania 7
Witaj Maćku!

Przepraszam za roztargnienie - nie wiem, czym się zasugerowałem (być może kolejnością otwartych kart po uruchomieniu linków) ale chodziło mi o link ze strony ossura, czyli de facto drugi.

Tak jak pisałem wcześniej, był to Iceross Transfemoral Seal-In® Liner.

Celem rozwiania ewentualnych wątpliwości zamieszczam zdjęcie rzeczonego linera
imageshack.us/photo/my-images/546/93f0.jpg

Liner był zakupiony bezpośrednio od Pana z ossura który na tą okazje przybył do protezowni. Liner nie był podróbką, resztę dzianiny usunąłem samodzielnie celem wykorzystania pozostałego sylikonu w innych zastosowaniach - wkładki amortyzujące do buta, ewentualnie w przyszłości jako uszczelnienie do leja jeśli bardzo schudnę.

Przepraszam za słabą jakość zdjęcia... niestety naciąłem się kupując telefon komórkowy typu Avila... fajna zabawka ale z bliska zjęcia ostrego nie chce zrobić :(

Pozdrawiam!
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.192 seconds