Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: odciski na kikucie

odciski na kikucie 14/10/2013 18:59 #7

• TOM 50
  • ( Użytkownik )
  • TOM 50 Avatar
Witam , od dłuższego czasu mam problem z odciskami na kikucie kończyny dolnej ( podudziu ) . I od razu zaznaczam ,że nie są to nagniotki , tylko bolesne odciski , chyba na tle wirusowym , bo był jeden mały a teraz są trzy . Na wysokości kolana , ale z boku . Próbowałem już chyba wszystkiego , wszystkie plastry na odciski . Przynosi to tylko bardzo chwilowa ulgę . Zazwyczaj chodzę zaciskając zęby , bo proteza uciska na te odciski . One odrastaja co chwila , co kilka dni. Nie wiem , czy udac się do ortopedy i usunąc jej chirurgicznie , ale to unieruchomi mnie na dłuższy czas i wyłaczy z pracy , a na to nie mogę sobie pozwolić . czy ktoś spotkał sie z tym problemem ? jest na to jakaś rada ? Pojutrze umówiłem sobie wyzytę u dermatologa , bo chcę jeszcze od niego porady . Ale może wy coś poradzicie ??? :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

odciski na kikucie 15/10/2013 08:31 #8

• cycuss
  • ( Użytkownik )
  • cycuss Avatar
  • Podziękowania 1
witam
spróbuje jeszcze skonsultować z protetykiem co robił ci protezę noże trzeba cos poprawić leju protezowy może jest za duzu nacisk na to miejsce i trzeba odciążyć

Pozdrawiam

odciski na kikucie 15/10/2013 10:30 #9

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Moim zdaniem jeśli zmiany na kikucie mają jak piszesz charakter wirusowy/ bakteryjny to zdecydowanie pierwszym krokiem powinna być wizyta u dermatologa, który określi charakter zmian i zaleci leczenie. Jeśli okaże się, że charakter wirusowy czy tez bakteryjny zmian jest wynikiem tarcia czy ucisku kończyny przez lej protezowy, wtedy należy skonsultować się z protetykiem. Podstawowa zasada, o której należy pamiętać- nie można zaniedbywać żadnych zmian chorobowych skóry kikuta. Małe zmiany szybciej się leczy a im są większe i starsze- tym jest trudniej.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.335 seconds