Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: odciski na kikucie

odciski na kikucie 15/11/2011 21:42 #1

Hej.
Szukam porady. po każdym założeniu protezy pojawiają mi się na kikucie odciski. Proszę o wskazówki co z tym robić, jak temu przeciwdziałać.

Pozdrawiam serdecznie

Przemek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: odciski na kikucie 17/11/2011 19:01 #2

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Cześć. Mi pomogło nie zakładanie protezy przez kilka dni. Ale jeżeli musisz zakładać ją codziennie to radziłbym udać się do protetyka, problemem może być lej.
Pozdrawiam Robert

odciski 25/11/2011 09:35 #3

• dominik83
  • ( Użytkownik )
  • dominik83 Avatar
Ja chciałbym zapytać gdzie ci się te odciski pojawiają, w którym rejonie kkikuta? i czy masz udo czy podudzie?

Re: odciski na kikucie 26/11/2011 20:28 #4

• lidi
  • ( Użytkownik )
  • lidi Avatar
Może jeszcze proszę uściślij co dla Ciebie znaczą "odciski". Zanim dokładnie przeczytałam Twój post , to myślałam, że chodzi o nagniotki. Odcisk czyi co? Bolesne zaczerwienienie? Uszkodzony naskórek? Czy...... Proszę wyjaśnij.
Jednak zgadzam się z tym co mówi Rober , że winny jest lej.

odciski na kikucie 24/09/2013 15:59 #5

• czarnulka24
  • ( Użytkownik )
  • czarnulka24 Avatar
  • Podziękowania 1
Witaski ;) jestem po amputacji 2 lata ostatnio spadła mi waga i tym samym kikut wpadł mi do protezy jestem po amputacji podudzia .... Zakładam 3 skarpetki .... Mój problem polega na tym , że na kolanie mam taka jak by kulkę jest czerowna byłam u lekarza to powiedział że jest to od duszone :( nie wiem co mam zrobić z tym czy czekać bo nie chciała bym jeszcze wymieniać leja na nowy .... Pozdrawiam

odciski na kikucie 25/09/2013 10:05 #6

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Witaj
Wydawanie jakichkolwiek osądów i rad na odległość w Pani przypadku jest ryzykowne, ale może coś podpowiem.
W oparciu o informacje o Pani problemie (jest ich niewiele i nieprecyzyjnie) można by przypuszczać iż w wyniku zmian obwodowych podparcie na protezie nie jest w prawidłowym miejscu (więzadło właściwe rzepki) tylko na samej rzepce. Jest to bardzo niewskazane i niebezpieczne gdyż może dość do uszkodzenia samej rzepki, zwichnięcia jej, przemieszczenia, ogólne problemy z stawem kolanowym co może nieść za sobą bardzo poważne problemy zdrowotne. Moim zdaniem powinna się Pani udać jak najszybciej do zakładu ortopedycznego i potwierdzić moje przypuszczenia, jeśli tak jest wykonać nowy lej protezowy. Nie bardzo rozumiem dlaczego Pani nie chce wykonać nowego leja? Jakie są tego powody?
Proszę położyć na szale korzyści i straty jakie Pani poniesie chodząc w zbyt luźnym leju (oczywiście jeśli tutaj leży problem).
Dla mnie odpowiedź jest jednoznaczna i wybór oczywisty.
pozdrawiam
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.402 seconds