Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Proteza Stopy

Re: Proteza Stopy 27/03/2013 14:13 #7

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Przy okazji tego tematu chciałabym nawiązać do planowania zabiegu amputacji kiedy to lekarz (czasem konsultując to protetykiem) ustala przebieg zabiegu i tzw. poziom amputacji. W przypadku kiedy amputowana ma zostać stopa, w sposób naturalny nasuwa się pomysł, aby "zostawić" jak najdłuższe podudzie, amputować jak najbliżej stawu skokowego. Z punktu widzenia protetyka takie długie kikuty podudzia są bardzo trudne do zaprotezowania, bo niewiele miejsca zostaje na stope protezową, elementy zamka, itp., a twardy, kościsty odcinek "końcowy" podudzia jest bolesny. Bardzo trudno wykonać w takim wypadku wygodny, funkcjonalny lej protezowy a co za tym idzie-protezę. Przyjmuje się, że "protetycznie dobry" kikut podudzia to ok. 1/3 jego długości. Jest też możliwość szeregu amputacji w obrębie stopy, wyłuszczenie w stawie skokowym- wszystkie mają swoje plusy i minusy, o których warto wiedzieć rozważając tak trudna decyzję.
Celem mojego postu nie było namawianie ani odwodzenie Cię od decyzji o amputacji. Chciałabym tylko zasugerować, żebyś skontaktował się również z protetykiem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Proteza Stopy 27/03/2013 14:20 #8

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
Witam, faktycznie w Twoim przypadku amputacja będzie najlepszym rozwiązaniem. Moja wyglądała podobnie, miałem wypadek motocyklowy w wyniku którego najbardziej ucierpiało podudzie. Ortopeda cudak który mnie prowadził najchętniej wypchnąłby mnie w podobnym stanie do Twojego do domu. Po odpowiednich konsultacjach i badaniach okazało się jednak, że nie ma szans na uratowanie nogi. Zaprotezowany jestem już 2,5roku i mogę powiedzieć, że życie wróciło w dużym stopniu do normy. Najważniejsze jest to, że nadal mogę śmigać motocyklem :-D
Co do oprotezowania za tę kwotę zapewne dobierzesz sobie coś dobrego, albo i dwie. Mogę Ci polecić firmę OrtoPartner z Gdańska miałbyś jednak 300km do nich. Osobiście poznałem Pawła z Gdańska, który również się u n ich zaopatruje i wiele innych osób z całej polski. Moim skromnym zdaniem są dobrzy w tym co robią.
szukal z trójmiasta ,to jak 300 km ???

Re: Proteza Stopy 29/03/2013 08:12 #9

• wozny12
  • ( Użytkownik )
  • wozny12 Avatar
Dziękuje za odpowiedzi, po świętach jestem umówiony z lekarzem podobno zna dobrego protetyka.

Życzę wszystkim wesołych świąt, dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi wezmę wszystko pod uwagę!
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.312 seconds