Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Lej silikonowy

Re: Lej silikonowy 15/01/2008 12:47 #7

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
smakosz
Będąc na dłuższym spacerze ściąganie protezy w celu wytarcia lejka silikonowego może być
bardzo kłopotliwe ,szczególnie jeśli nie ma ustronnego miejsca.
Oczywiście zgadzam się że użycie pasa biodrowego jest staroświeckie .
Być może ta propozycja pomoże komuś w rozwiązaniu tego problemu .
Siemanko!!!!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Lej silikonowy 15/01/2008 13:19 #8

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Witam Gniewko :arrow: :arrow:
Niestety taki problem jest już niestety nie do rozwiązania, trzeba jakoś sobie radzić, a jak ??? Niestety nie mam na to żadnej odpowiedzi :-?
Generalnie sam proces pocenia jest jak wcześniej wspomniałem naturalny i odbywa się u wszystkich ludzi niezależnie od tego czy się ma protezę czy nie
pozdrawiam serdecznie :-D
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

i jeszcze do C36 15/01/2008 13:28 #9

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Niestety objaw jaki opisujesz czyli wysuwanie się kikuta z lejka niestety może być spowodowany za dużym rozmiarem lejka silikonowego i prawdopodobnie także twardego lejka protezy co było przyczyną najprawdopodobnie schudnięcie kikuta. Aby nie dochodziło do wzmożonego pocenia w lejku silikonowym lejek musi dokładnie, bezpośrednio, w pełni, bez żadnych komór powietrza przylegać do całej powierzchni kikuta. to jest podstawa w chwili stosowania lejka silikonowego jak w przypadku amputacji na poziomie uda jak i podudzia.
Proponuje może jeszcze skonsultować tą sprawę z jakimś protetykiem niekoniecznie z tym co wcześniej.
pozdrawiam serdecznie :-D
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Re: Lej silikonowy 19/01/2008 17:15 #10

Nie tylko z lejami macie problem ,ze kikut sie poci ,a nawet skora sie odparza. Ja mam ten sam problem w lecie ,ale z koszem biodrowym ... To jest nieuniknione. To tak podobnie jest jak skora sie poci.
Ale ta klimatyzacja byłaby niezłym pomysłem :lol:
"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Re: Lej silikonowy 27/02/2008 11:38 #11

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Czesc c36,

Smakosz juz Ci wlasciwie odpowiedzial.
Przyczyna Twojego problemu jest nie pasujacy – za duzy liner. Liner silikonowy spelnia swoje zadanie wylacznie wtedy, kiedy bardzo ciasno przylega do kikuta „klejac sie“ do niego na calej powierzchni. Nie ma wowczas problemu z poceniem sie, a co za tym idzie i z zsuwaniem sie z kikuta. Tylko na samym poczatku (10 – 15 dni) uzywania liner´a pojawia sie pot. Potem skora dostosowuje sie i nawet w najgoretsze dni kikut staje sie co najwyzej lekko wilgotny, a liner trzyma.

Prawdopodobnie schudl Ci kikut. Zreszta nawet silikonowe liner´y z czasem nieco sie rozciagaja.
Prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem bylaby wymiana liner´a na nowy – pasujacy, co z koleji pociagneloby za soba rowniez koniecznosc dopasowania nowego leja.

Innym rozwiazaniem (nie tak skutecznym, ale lepiej niz nic) byloby zrobienie dodatkowego cienkiego leja wewnetrznego ze specjalnej twardej pianki. A jezeli takiego sie juz uzywa, to dodatkowe pogrubienie go. Niestety nie pamietam nazwy pianki, z ktorej robi sie lej wewnetrzny, moze ktos z protetykow zechcialby ja przypomniec.

Pozdrawiam
maciek

Re: Lej silikonowy 14/11/2008 12:27 #12

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Witam E36. Mam pytanie, jak chodzi ci sie w takiej protezie z lejem sylikonowym? Zastanawiam sie nad takim lejem, ale zaduzo o nim nie wiem. Czy trzeba go co jakis czas wymieniac? Narazie mam proteze tymczasowa i nie wiem jaki lej zastosowac w tej ostatecznej.
Pozdrawiam Robert
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.294 seconds