Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: problem po zaprotezowaniu

Re: problem po zaprotezowaniu 17/04/2010 19:11 #7

• Iwona87
  • ( Użytkownik )
  • Iwona87 Avatar
Witam!
Niedawno odebrałam protezę stałą(amputacja w połowie uda) i jakoś niespecjalnie spełniła moje oczekiwania.
Posiadam lej silikonowy, kolanko 3R60 i stopę Axtion 1E56. Nie wiem dlaczego jak chodzę to odchylam się cały czas na boki zamiast chodzić prosto. Poza tym sam lej też mi się trochę odchyla za bardzo w zewnętrzną stronę,w efekcie nie czuję za stabilnie. Nie wiem czym to może być spowodowane bo chyba raczej proteza powinna bobrze przylegać no nogi a nie "uciekać" mi w prawą stronę....Zastanawiam się też czy nie zmienić kolanka na inne, może na 3R80? Zależy mi na tym aby być dość aktywną osobą i nie mieć problemów z samodzielnych wyjściem z domu. Czekam na jakieś porady i sugestie.
Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: problem po zaprotezowaniu 18/04/2010 08:47 #8

• andrzejp
  • ( Użytkownik )
  • andrzejp Avatar
Witam
Nie mam aż tyle doświadzcenia w protezach stałych.Myślę że Twój problem leży w przygotowaniu i cwiczeniach w chodzeniu.Spróbuj porozmawiac z protetykiem,aby sprawdził usatawienie protezy,możliwe że może byc minimalna różnica w wysokości i dlatego tak się dzieje.Ja na tymczasowej protezie jeszcze intesywnie sam nie chodzę,ale z jedną kulą chodzę prosto i stabilnie,mimo że jeszcze troszkę odczuwam napór na kikuta.Pozdrawiam.

Re: problem po zaprotezowaniu 27/04/2010 13:14 #9

• agat
  • ( Użytkownik )
  • agat Avatar
WITAM
Niestety jestem po reamputacji podudzia( lekarze stwierdzili że kość była źle przygotowana a wdniu wypadku ratowali moje życie jestem po obustronnej amputacji podudzia gdy w grudniu odebrałam protezy to dosyć szybko nauczyłam się chodzić samodzielnie bez kul. Jednak stwierdzam że każdy przypadek jest inny te posty o tym świadczą ja teraz mam nadzieję że za 1 lub 1,5 m-ca będę miała nowe leje wysokość tylko wymaga to niesamowitego zachodu ćwiczeń jest bardzo trudno ale w Polsce dochodzę że trudno o profesjonalizm szkoda że tak mało ludzi dzieli się swoimi spostrzeżeniami opiniami wszystkim. Mam nadzieję że za pół roku będę chodzić jak pantera.

plastyka kikuta 25/05/2010 15:32 #10

Witam,mam problem z zaprotezowaniem,ponieważ spód kikuta mam cały w przeszczepach skórnych i porobiły mi się nieładne blizny i głębokie bruzdy,odwiedziłem kilku protetyków i powiedzieli mi,że muszę mieć wykonaną kosmetykę kikuta i usunąć te blizny i przeszczepy,ponieważ obecny stan kikuta uniemożliwia dobre zaprotezowanie.
Potrzebuję namiary na dobrego lekarza,ośrodek co mógłby mi wykonać plastykę kikuta.

Re: problem po zaprotezowaniu 08/10/2010 20:33 #11

• Grażyna
  • ( Użytkownik )
  • Grażyna Avatar
Mąż po kilku miesiącach ma wymieniony lej na inny.Poprzednio nad kolanem( z tyłu uda) miał otwartą ranę.Protetyk stwierdził,że kikut zmalał i za głęboko wchodzi w lej.Nosił już 4 skarpety.
W nowym przez kilka dni było dobrze,ale teraz znów jest tak samo.Tym razem protetyk twierdzi,że to przez to że mąż siedząc ma zgiętą nogę i brzeg leja wbija się w skórę.
Nie zawsze przecież można siedzieć z zupełnie wyprostowaną nogą.
Nie dość,że go boli to obawiam się zakażenia.Mąż choruje na cukrzycę,ale amputacja nie była spowodowana tą chorobą.Uparł się i chodzi co prawda niewiele ,ale z raną.
2x dziennie jest rana dezynfekowana,założony sterylny opatrunek,ale jak ma się zagoić
skoro stale jest drażniona.
Może ktoś miał takie nieprzyjemne doświadczenie?

Re: problem po zaprotezowaniu 10/10/2010 13:37 #12

• cycuss
  • ( Użytkownik )
  • cycuss Avatar
  • Podziękowania 1
witam
pewnie poleczka z tyłu protezy jest za wysoka lub brzegi leja są za ostre ja bym podciął z tyłu lej lub nadłożył żywicę żeby kanty nie były ostre z tego co piszesz maż ma amputacje podudzia udaj się z powrotem do tego protetyka niech poprawi lej
pozdraiwam
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.208 seconds