Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Tolerancja.

Re: Tolerancja. 30/11/2008 09:57 #7

• scotti
  • ( Użytkownik )
  • scotti Avatar
Bogusia 853 - masz 100% racji. Nie powinienem Ci "wciskac" czegos, czego nie cierpisz. Analogicznie moglbym Cie przekonywac, ze papryka jest smaczna i na dodatek inteligentna :-) Wracajac do tematu zauwazylem, ze ja najbardziej nie lubie
jak widze ludzi, ktorzy mi sie przygladaja ukradkiem a nic nie mowia. Wolalbym uslyszec, co ci sie stalo, ze zostales kaleka, czy inwalida niz szepty poza moimi plecami.
Poza tym nie toleruje brokol(brokul?) i szpinaku :mrgreen:
Milej niedzielki :->
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Tolerancja. 30/11/2008 12:27 #8

a brokuły nie sa inteligentne? :-D :-D

nie lubię tolerancji:) 30/11/2008 20:51 #9

• sunnyleg
  • ( Użytkownik )
  • sunnyleg Avatar
Ja nie lubię pojęcia "tolerancja" w praktyce - to znaczy nie uważam tolerancji za zjawisko do końca pozytywne i pożądane. Toleruje się ludzi lub rzeczy, które nam tak naprawdę nie bardzo pasują czy podobają. Owszem, czasami trzeba kogoś lub coś tolerować - ale nie przesadzałabym z potrzebą tolerancji wobec np. niepełnosprawnych...
Wolałabym być lepiej rozumiana i akceptowana niż tylko tolerowana...

I - wybacz - ale do pasji mnie osobiście doprowadza to, że kulawi tak strasznie bronią się przed mówieniem o samych sobie tak czy inaczej lub próbują walczyć z tym, jak ich inni określają... Oczywiście, to naganne, jeżeli ktoś używa słów "kaleka", "kulawy", "inwalida" złośliwie lub z założenia perioratywnie - po prostu jest chamski, niekulturalny i nieczuły. Ale generalnie - my sami powinniśmy mieć do samych siebie więcej dystansu i pomagać otoczeniu w znajdowaniu dróg porozumienia z nami i sposobów na rozmawianie. A poprzez tak nieważne "problemy" jak stosowanie terminologii takiej czy innej odwracamy uwagę od spraw naprawdę istotnych.
Codziennie zaczynam od nowa...

Re: Tolerancja. 01/12/2008 15:39 #10

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Witam wszystkich poprzedników a właściwie poprzedniczki , bo widzę że kobiety przeważają.
Ci co mnie poznali wiedzą ze niebyło mnie jakiś czas tu na forum, a temat tu poruszony o tym co każdego z nas na codzień denerwuje to w dużej części popieram sunnyleg. Niewiem czy nieumiemy , czy też niechcemy pomagac sobie nawzajem mimo że sami wiemy co i jakie mamy potrzeby. To właśnie doprowadza mnie do furri a jednocześnie odrzuciło na jakiś czas od tego i innych for niepełnosprawnych. Jeżeli mówimy o tolerancji to znowu popieram zdanie sunnylej . Ja naprzykład niecierpie , nieznoszę tz innej orietacji seksualnej dwie mamy czy dwóch tatusiów itd. Dopuki nie wkraczają w zycie innych ludzi to ich toleruje i jest to tolerancja ;-) , ale jak idzie marsz wolności i w mediach wmawia się wszystkim że jest to normalne to !!!!!!!!!!!!! :?: Niech zrobią sobie w sposób naturalny - normalny potomka ,a nie adoptują i wychowują takie dziecko ze spaczeniem harakteru o tolerancji seksualnej.

Re: Tolerancja. 03/12/2008 11:01 #11

• scotti
  • ( Użytkownik )
  • scotti Avatar
"nieznoszę tz innej orietacji seksualnej dwie mamy czy dwóch tatusiów" - Moze jestem staroswiecki, ale takiego modelu rodziny ja nawet nie toleruje!
Natomiast nie mam nic przeciwko homoseksualistom. Malo tego, mam nawet dwoch znajomych i musze powiedziec, ze sa wspanialymi ludzmi i takimi pozostana do konca,
chyba, ze im kiedys w zyciu przyjdzie do glowy adopcja.

Re: Tolerancja. 04/12/2008 06:40 #12

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Nie twierdzę że homoseksualiści to źli ludzie. Mówię tylko że dopóki ich odmienność zamyka się w swerze ich intymności i nie jest ukazywana innym jako normalna rzecz to mnie to nie przeszkadza i toleruje takie odmienności.
Jeszcze raz powtórzę o ile nie wpływają na osoby trzecie. Mówienie w mediach czy marsze na ulicy to jak reklama odmienności a nie przekonanie o normalności. Nie jestem staroświecki , ale jeżeli będziemy tak patrzeć na świat to Słowianin będzie murzynem ,a złodziej osobą chorą którą zamiast karać należy leczyć w szpitalu i dać mu chorobowy zasiłek.
Uważam że czasami nadużywamy słowa tolerancja aby ukryć pod nim lub usprawiedliwić pod nim grzeszki.
Zapominamy czym jest naprawdę tolerancjia :-)
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.242 seconds