Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie

TEMAT: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie.

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 16/12/2011 18:09 #13

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
W Warszawie na Lindleya spędziłem trochę czasu.

Podjąłeś decyzję czy kolano również zostanie amputowane?
Pozdrawiam Robert
Temat został zablokowany.

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 16/12/2011 19:54 #14

• michall
  • ( Użytkownik )
  • michall Avatar
Lekarze sa zgodni... ze trzeba zrobic wyluszczenie w stawie kolanowym. Dzieki temu mozna bedzie zastosowac lej oporowy.

No ale coz z tego... jak poki co kazali mi przyjechac na kolejna konsultacje 13 stycznia :/

Ogladal mnie dzis Gorski i Żarek.

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 16/12/2011 20:06 #15

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
No i teraz cały miesiąc czekania.
Czy może będziesz szukał opinii gdzieś indziej?
Pozdrawiam Robert

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 16/12/2011 20:07 #16

• michall
  • ( Użytkownik )
  • michall Avatar
Chce wybrac sie do Otwocka.

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 16/12/2011 21:00 #17

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Zawsze warto zasięgnąć informacji innego lekarza. Zwłaszcza jeżeli chodzi o amputacje.
Ja tego nie zrobiłem i może teraz trochę żałuje.
Pozdrawiam Robert

Re: Swiadoma decyzja o amputacji i jak szybko zaprotezowanie. 17/12/2011 15:12 #18

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Michal,

dzieki za wyjasnienie, teraz zrozumialem jak to u Ciebie funkcjonuje.

Jestem przekonany, ze wyluskanie byloby w Twoim przypadku rzeczywiscie optymalnym rozwiazaniem, a poniewaz nie uzywales praktycznie wlasnego kolana, nie powinienes miec wiekszych problemow w przestawieniu sie.

Wyluskaniejest bardzo wygodnym rozwiazaniem: kikut moze byc w pelni obciazany, masz duze „ramie sily”, a co za tym idzie doskonala kontrole kikuta przy duzej aktywnosci . Nie tylko przy chodzeniu, rowniez przy uprawianiu sportu (super przy jezdzie na rowerze lub na nartach, swietne przy grze w tenisa, plywaniu i innych sportach). Nawet (malo prawdopodobne, ale mozliwe) ewentualne przemieszczenie sie bez protezy „na kolanach” jest mozliwe. Poza tym przy zaprotezowaniu nie musialbys miec zadnego pina laczacego ewentualny silikon z tuleja, ato oznacza blyskawiczne zakladanie i zdejmowanie protezy. No i wieksze mozliwosci przy „aktywnosci lozkowej” ;-)

Pomimo wielu zalet jstnieja tez dwie wady:
- pierwsza natury kosmetycznej – optycznie Twoje kolano w zaprotezowanej nodze bedzie kilka centymetrow ponizej prawdziwego kolana w nodze prawdziwej. Na ponizszym filmie widac to dosyc wyraznie (zwroc uwage na rozna wysokosc zginania nogi u faceta z filmu):

- druga to ograniczenie doboru stopy protezowej. Przy dlugim kikucie i wyborze dlugiego kolana protezowego, stopa protezowa musi miec niska wysokosc, chyba, ze jestes wysoki i „w podwoziu” masz duzo miejsca ;-)

Pomimo wymienionych wad, wyluskanie jest najlepszym mozliwym rozwiazaniem.

C-walk bylby w przypadku, gdyby nie bylby zbyt wysoka stopa, swietnym rozwiazaniem. Bardzo aktywna stopa (porownywalna z Axtion) a przy tym bardziej komfortowa.

Pozdrawiam.
m.
Time to create page: 0.196 seconds