Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: otarcia

otarcia 26/10/2010 18:11 #1

Witam.
Nie jestem po amputacji tylko ktoś mi bliski. Amputacja jest na poziomie podudzia a operacja przeprowadzona była ostatniego miesiaca 2009 roku, na skutek silnego powypadkowego urazu. Kikut byl pokryty przeszczepem i ma wiele zgrubialych blizn. Byly problemy z gojeniem sie i obecnie jeszcze w jednym miejscu na bliznie caly czas pozostaje niedogojone otarcie. Własciwie wyglada jak odparzenie. Juz nie wiemy jak to wyleczyc. Czy to normalne ze w dalszym ciagu to miejsce nie chce sie goic. Lekarze twierdza ze dopiero po ok. roku czasu wszystko powinno byc dobrze wygojone. Ale jest to naprawde uciazliwe i ogranicza mozliwosci chodzenia. Ktos moze nam pomoc? To normalne?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: otarcia 27/10/2010 00:28 #2

• tomek72
  • ( Użytkownik )
  • tomek72 Avatar
Witam, mam podobny problem od paru lat (4), po amputacji był przeszczep skóry niestety niedokładny. Od paru miesięcy mam spokój skóra się zagoiła. Po długim chodzeniu w protezie odparza się to miejsce ale jest zdecydowanie lepiej, jest taka maść o nazwie Linomag produkowana przez polski herbapol. Stosuję ją rano, godzine przed nałorzeniem protezy i wieczorem przed snem. Możesz taż spróbowac z maścią Sudokrem, wszystko kupisz w aptece bez recepty. Pozdrawiam

Re: otarcia 27/10/2010 15:32 #3

Ale skóra zagoiła się akurat po stosowaniu tych maści czy w jakiś inny sposób np. oszczedzanie tego miejsca. Ograniczenie używania protezy. U nas to raczej niemożliwe. Ciagły ruch, uczelnia raczej nie pozwala na to.

Re: otarcia 27/10/2010 16:23 #4

• cycuss
  • ( Użytkownik )
  • cycuss Avatar
  • Podziękowania 1
z mojego doświadczenia moze pomoze ponczocha zelowa

Re: otarcia 27/10/2010 19:56 #5

jest ponczocha zelowa otto bocka...probleme jest to ze otarcie sie nie chce w ogole goic! caly czas saczy sie z rany...to jest jedyny problem

Re: otarcia 27/10/2010 23:54 #6

• tomek72
  • ( Użytkownik )
  • tomek72 Avatar
Problem może byc ze żle dopasowanym lejem, lub przeszczep skóry mógłbyc żle wykonany, w miare możliwości częściej zdejmuj proteze, ranę trzeba wysuszyć. Gencjana jest dobrym środkiem odkażająco gojąncym, żadnych maści o których pisałem wcześniej nie stosuj do momentu całkowitego zagojenia sie rany. Piszę to z własnego doświadczenia. Dobrze by było abys sknsultował ten problem z chirurgiem plastycznym,nie stosuj żadnych pończoch żadnych opatrunków.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.273 seconds