Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie

amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie 28/11/2007 23:21 #1

• ~~malik~~
  • ( Użytkownik )
  • ~~malik~~ Avatar
witam!!!!
szukam info o oprotezowaniu stopy na poziomie choparta
interesuja mnie doswiadcenia ludzi o tego typu amputacjach moze ktos mi kopsnie pare porad i informacji o cenach tych protez i o śmiganiu na nich
pomoc!!!!!!!!!!!!!!
pozdrawiam
lotny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kilka informacji nt. amputacji Chopart 29/11/2007 07:55 #2

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Witam serdecznie nowego forowicza
Postaram się coś ci pomóc i może coś cię zaciekawi.
Jeśli chodzi o ten poziom amputacji (Chopart - od nazwiska chirurga, który wprowadził tego typu amputację) to jest to bardzo rzadko spotykana amputacja. Biorąc pod uwagę wszystkich amputantów na poziomie kończyny dolnej to będzie to około kilka procent. Sama długość kikuta bardzo ogranicza dobór stóp protezowych i przysparza czasami spore kłopoty protetykowi do wykonania protezy takiej jaką chciałby amputant jak i on sam wykonać. Spotyka się w ofertach producentów zaopatrzenia protetycznego ( na całe szczęście) stopy protezowe specjalnie przeznaczone do tego typu amputacji, zwykle są to niestety dwie grupy: stopy typu Sach (od x lat na świecie) oraz stopy z włókna węglowego - gdzie wyboru można dokonać spośród kilku rodzajów.
Co do ceny protezy najlepiej udać się do zakładu ortopedycznego i poprosić o kalkulację w oparciu o Pana potrzeby i zasoby finansowe.
Podaję poniżej link do strony producenta jednej ze stóp z włókna węglowego dla tego typu amputacji. Niestety strona w języku angielskim.
www.ossur.com/?pageid=3511
i jeszcze inny typ ale nie wiem czy nie będzie za wysoka
www.ossur.com/prosthetics/feet/flexsymes
:-D pozdrawiam serdecznie :-D
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Re: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie 29/11/2007 12:57 #3

• ~~malik~~
  • ( Użytkownik )
  • ~~malik~~ Avatar
dzieki Smakosz!!
kurcze te linki sa po angielsku ale nie o to chodzi nie moge sobie tego wyobrazic jak to bedzie na mnie leżeć poniewaz ja mam swoja pietę bo tylko ona mi została po wpadku a te stopy raczej nie uwzgledniaja pięty...
to moze wiesz gdzie w polsce najlepiej zrobic proteze na moja noge??
lotny
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Może teraz będzie jaśniej 29/11/2007 14:33 #4

• smakosz
  • ( Admin )
  • smakosz Avatar
  • Podziękowania 1
Zamieszczam szkic takiej protezy, opiszę ją po krótce

Cała proteza składa się tylko z lejka protezowego i płytki stopu nie wchodzą tam w grę żadne dodatkowe łączniki. Lejek protezowy musi być wykonany indywidualnie dla twojego rozmiaru kikuta (szary kolor na szkicu) , który posiada w środku miękką dodatkową wkładkę dla zapewnienia tobie wygody. Przeważnie lejek sięga na wysokość stawu kolanowego. Do wykonanego twardego od zewnątrz lejka protezowego na dole zostaje przyklejona wkładka z włókna węglowego, okolicę pięty wypełnia się jakimś miękkim materiałem i na całość zakłada się specjalne pokrycie kosmetyczne (które jest wymienne), które posiada kształty naturalnej stopy z zaznaczonymi palcami. Okolice przodostopia zostają puste (kolor biały). Oczywiście to wszystko wygląda tak w przypadku zastosowania stopy z włókna węglowego, co ci daje elastyczne, dynamiczne przodostopie, bardzo wytrzymała protezę (stopa) oraz niską wagę protezy.
Co do zakładów ortopedycznych to myślę, że chyba każdy jest w stanie zrobić taką protezę, musisz sam wybrać , najlepiej jak najbliżej zamieszkania.
pozdrawiam
technik ortopeda
www.ortocentrum.com.pl

Re: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie 29/11/2007 17:49 #5

Rzczywiscie rzadko spotykana amputacja ...
Wejdz na strone www.ottobock.pl
tak w kontakcie znajdziesz numer telefonu ,zadzwon do nich i zapytaj sie.
Ja osobiscie polecam te firme :-D
"Nigdy nie rozmawiaj z głupkiem ...
Bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu ...
A potem pokona Cię swoim doświadczeniem..."

Re: amputacje na poziomie stawu choparta protezowanie chodzenie 29/11/2007 18:50 #6

• ~~malik~~
  • ( Użytkownik )
  • ~~malik~~ Avatar
no teraz to jest jasne jak słońce dziekuweczka Smakosz!!!
lotny
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.315 seconds