Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem!

refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 22/10/2012 11:00 #1

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Od dłuższego czasu w Ministerstwie Zdrowia trwają prace nad zmianami w refundacji zaopatrzenia ortopedycznego (w tym protez kończyn górnych i dolnych). Z tego co wiem, niedługo na stronie internetowej Ministerstwa Zdrowia pojawi się informacja o konsultacjach społecznych (czyli inaczej prośba o wyrażenie opinii na temat nowej listy refundacyjnej). Niestety doświadczenie mówi, że konsultacje społeczne to taka „musztarda po obiedzie”, bo decyzje już zapadły a budżetu nie da się zmienić. Stąd też zwracam się z ogromną prośbą abyście Państwo zechcieli opisać swoją sytuację, spostrzeżenia i doświadczenia związane z refundacją, kosztami, gwarancjami, żywotnością protez, możliwościami (lub ich braku) zatrudnienia czy nauki . Wydaje mi się, że moment jest bardzo dobry, bo temat w Ministerstwie Zdrowia jest aktualnie otwarty, a poprzednia lista refundacyjna funkcjonuje od kilkunastu lat. Jeśli teraz nic nie zrobimy, to być może na następną szansę znów trzeba będzie czekać kilkanaście lat. Zastanawiam się tylko nad formą- czy lepiej byłoby sporządzić wspólne pismo czy też bardziej wartościowe byłyby oddzielne pisma od każdej zainteresowanej osoby. Moim zdaniem ta druga opcja jest lepsza, bardziej wyrazista w swoim przesłaniu, bo każdy z Was to inna historia, inne doświadczenia i problemy. Na pewno udałoby nam się przykuć uwagę urzędników z Ministerstwa jeśli pisma wpłynęłyby w tym samym czasie. Może można byłoby je złożyć (wysłać) w jedno miejsce np. w biurze OrtoCentrum na Lazurowej w Warszawie, a wybrana delegacja osób po amputacji dostarczyłaby zbiorczo wszystkie pisma do Ministerstwa?
Co o tym myślicie?

Pozdrawiam
Ania
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 22/10/2012 14:12 #2

• lidi
  • ( Użytkownik )
  • lidi Avatar
Kto to przeczyta? Lepiej zadziałać obrazowo i wysłać tam kilka refundowanych protez.

Re: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 22/10/2012 14:40 #3

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
Kto to przeczyta? Lepiej zadziałać obrazowo i wysłać tam kilka refundowanych protez.
gdyby w ministerstwie pracowal amputowany , to może ...a tak to rząd ma nas w głębokim poważaniu ...

Re: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 23/10/2012 14:58 #4

• lidi
  • ( Użytkownik )
  • lidi Avatar
Wiesz, nieraz wydaje mi się, że nawet taki jak my, gdyby dostał stołeczek, to też by się go trzymał i o nas zapomniał.

Re: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 24/10/2012 08:46 #5

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
Wiesz, nieraz wydaje mi się, że nawet taki jak my, gdyby dostał stołeczek, to też by się go trzymał i o nas zapomniał.
pewnie tak , reka ,rękę myje...na zapłodnienie in vitro kasę znaleźli , a na protezy już nie . Niech nam chociaż zwracają za zakupione używane na ebay:)

Re: refundacja protez- czy się zmieni? Spróbujmy razem! 24/10/2012 13:10 #6

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Różnica pomiedzy osobami po amputacji a osobami, które ubiegały się o refundację in vitro, ale też i osobami z wyłonioną stomią, amazonkami, osobami z nietrzymaniem moczu jest taka, że właściwie wszystkiw wymienione wczeniej grupy reprezentowane są przez prężnie działające stowarzyszenia wspierane przez koncerny farmaceutyczne. O sytuacji osób po amputacji tak naprawdę się nie mówi, bo macie rację, w gąszczu potrzeb pacjentów, szpitali, lekarzy, pojedyńcze głosy są ignorowane. Dlatego właśnie przyszło mi do głowy, żebyśmy podjęli ten wysiłek. Raz, być moze ostatni, bo jak już lista refundacyjna zostanie zamknięta to nie wierzę, że ktokolwiek będzie miał ochotę wracać do tematu. Na forum jest zarajestrowanych 625 użytkowników. Jeśli co szósta osoba zdecydowałaby się na napisanie pisma (albo podpisanie zbiorczego) to uważam, że nie zostałoby to zignorowane. A jeśli nawet- to teraz dzienikarze szukają sensacji a to byłby dobry news.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.249 seconds