Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Lej podciśnieniowy

Lej podciśnieniowy 22/10/2011 15:33 #1

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Witajcie. Ostatnio byłem u protetyka w związku w wymianą stopy. Przy okazji trochę się popytałem co do używania pończoch (lej udowy).
Widziałem w internecie jak chłopak zakłada lej udowy przy pomocy pończochy którą wyciąga do końca przez ten otwór. Sam tak zrobiłem i po jednym dniu porobiły mi się bąble na kikucie. Zapytałem protetyka dlaczego tak się dzieje. On na to że robi się za duże podciśnienie i żeby chodzić bez tej pończochy należy wykonać nowy lej który całkowicie musi przylegać do kikuta (nawet ta końcówka).
Czy to prawda?
Pozdrawiam Robert
Temat został zablokowany.

Re: Lej podciśnieniowy 30/10/2011 01:28 #2

• tomek72
  • ( Użytkownik )
  • tomek72 Avatar
Witam, mam taki lej, musi być dopasowany. Oczywiście w środku jest troszeczkę luzu ale noga nie może się obijać. Ostatnio zmieniłem lej bo stary był zbyt lużny i z tego powodu miałem często obrzęki i robiły mi się podskórne czyraki.

Re: Lej podciśnieniowy 30/10/2011 14:32 #3

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Dzięki za odpowiedź. Czy chodzisz bez pończochy? Czy twój lej całkowicie przylega do kikuta nawet końcówka?
Pozdrawiam Robert

Re: Lej podciśnieniowy 30/10/2011 15:40 #4

• tomek72
  • ( Użytkownik )
  • tomek72 Avatar
Witam, wewnętrzny lej zrobiony jest z siliconu, przed umieszczeniem w nim mojego kikuta nakładam na niego rękaw który póżniej wyciągam przez dolny otwór odpowietrzający. Noga jest całkowicie zassana i dopasowana do wewnętrznej formy leja. Przy poruszaniu się jest to bardzo istotne ponieważ wten sposób doskonale czujesz pracę twojej dolnej części nogi- kolano,stopa.

Re: Lej podciśnieniowy 31/10/2011 12:15 #5

• Piotrek
  • ( Admin )
  • Piotrek Avatar
  • Podziękowania 1
Witaj Rober !

Przyczyną niespodzianek na szczycie kikuta, może być zbyt duże podciśnienie w przestrzeni dolnej lejka (szczególnie jeśli jest zawór i przestrzeń na dnie miedzy kikutem a lejkiem). Szczyt kikuta powinien być w kontakcie z dnem, a kikut powinien być w pełnym kontakcie z całą powierzchnią leja.
Tak jak Tomek72 opisuje, pełny kontakt przyczynia się do polepszenia sterowności protezą.

Pozdrawiam

Re: Lej podciśnieniowy 11/11/2011 14:06 #6

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Dzięki za odpowiedź. Na nowy lej zdecyduje się chyba po nowym roku. Ciekawe dlaczego protetyk sam mi nie podsunął takiego rozwiązania, dopiero jak zacząłem drążyć temat lejów to powiedział że można zrobić pełnokontaktowy.
Pozdrawiam Robert
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.399 seconds