Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Rehabilitacja...

Re: Rehabilitacja... 05/11/2007 07:26 #7

popieram DelPiero. moj kikut tez sie szybko goil i po dwoch tygodniach zdjeto mi szwy ale o pobraniu miary nie bylo mowy bo najpierw trzeba kikut choc troche zahartowac (bandazowanie, masowanie, ugniatanie) pierwsza miare mialam ok 5 tygodnia po operacji a proteze tymczasowa odebralam po jakims tygodniu czyli 6 tydz od operacji...
martinka :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Rehabilitacja... 05/11/2007 08:08 #8

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
cześć ! DelPiero! małe sprostowanie - na 7 dzień po operacji miałem zrobioną miarę a na 10 już proteze tymczasową a na 14 dzień już byłem w domu. chodziłem ze szwami aż do momentu ściągnięcia . po sciągnięciu szwów troche mi się popaprało i małem przerwe 10 dni tak na wszelki wypadek. kikut po operacji jest opuchnięty i trzeba go bandażować . jak wyszłem na 14 dzien ze szpitala to lej protezy był już za luzny i po mojej wywrotce proteza się wykrzywiła . zamiast do domu pojechałem do zakładu wymienić lej na mniejszy i wyprostować proteze, a co do bólów fantomowych to mam je cały czas , nawet teraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! nić na to nie pomaga tylko morfina . ale trzeba z tym walczyć podobno to jest w naszej głowie.ha ha ha ha. ja leżałem w piekarach śląskich i tam wypuszczają paceta do domu tylko jak ma już proteze i jest po szybkim kursie chodzenia. jak nie ma powikłań to wypuszczają do domu na 14 dzien po zabiegu -ze szwami do domu.narka
Siemanko!!!!

Re: Rehabilitacja... 05/11/2007 08:21 #9

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
szwy małem sciągnięte około 17, 18 dnia po od operacji . przetrzymują troche dłużej dla pewnosci . szwy mi troche wrosły ale nic się nie rozlazło tylko troche plamiło , wiadomo jak po zdięciu szwów. pewnie słyszeliscie o piekarach to bardzo dobry szpital ortopedyczny , chyba najlepszy w polsce , może chodze tak szybko bo w szpitalu już miałem proteze na nodze , nie miałem zadnej przerwy- a to bardzo ważne .\chodzić się można nauczyć tylko chodząc na protezie ,nikt tego nie zrobi za nas samych,\ 90% to nasza praca ,wysiłek i determinacja - bo nauka chodzenia na protezie jest jak chodzenie po linie w cyrku , sekunda dekoncentracji i zaliczamy glebe - oczywiscie to dotyczy kolana w prot.tymczasowej bo jest najprostrze i bez blokady w wyproscie.
Siemanko!!!!

Re: Rehabilitacja... 05/11/2007 08:32 #10

• GNIEWKO
  • ( Użytkownik )
  • GNIEWKO Avatar
jeśli chodzi o zrobienie miary to przyszedł do mnie pan z gotowymi lejami w różnych rozmiarach i ja tylko dopasowałem odpowiedni rozmiar do swojego kikuta i to tylko tyle. lej jest zrobiony z plastiku i otwarty . ułatwia to wsunięcie kikuta do leja , ponieważ można chwycić skarpete od dołu i odpowiednio ułożyc kikut. jest też dobra wentylacja rany pooperacyjnej . lepiej się goi blizna i tak bardzo się nie poci udo. narka . jak co to dajcie znać- chętnie odpowiem na pytania
Siemanko!!!!

Re: Rehabilitacja... 11/11/2007 22:36 #11

Moja amputacja była tak dawno, że...nie było wóczas mowy o jakiejś rehabilitacji, przynajmnej na żadnej takowej nie byłam.

Re: Rehabilitacja... 17/03/2008 10:59 #12

Witam, poszukuję informacji o bardzo dobrych ośrodkach rehabilitacyjnych (na zasadzie turnusu rehabilitacyjnego) specjalizujących się w rehabilitacji osób po amputacjach obu kończyn dolnych.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.267 seconds