Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Stopień mobilności

Stopień mobilności 25/01/2009 16:48 #1

• rober
  • ( Użytkownik )
  • rober Avatar
Witam wszystkich. Przeglądając oferte firmy Otto Bocka napotkalem cos takiego jak Stopień mobilności. Co to takiego jest i jak to się określa?
Pozdrawiam Robert
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Stopień mobilności 25/01/2009 18:03 #2

• jmwojt
  • ( Użytkownik )
  • jmwojt Avatar
rober,w/g mnie to są stopnie aktywnosci -jest ich 4ry.polega to na tym,że kazdy z nas amputowanych chciałbyby osiagnąć jakąś okresloną aktywność i na tej podstawie dobrać odpowiednią protezę zbudowaną na określonych elementech.dokładnie opisane to jest w tej broszurce ktora dalem ci w konstancinie(str14 i15).pozdrawiam jan

Re: Stopień mobilności 25/01/2009 18:56 #3

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Rober,

stopien mobilnosci jest waznym kryterium przy doborze elementow protezy.
Rozni amputowani sa w roznym stopniu sprawni = mobilni.
Rozne elementy protezy sa przeznaczone dla roznych stopni sprawnosci = mobilnosci.

Dobranie odpowiedniego elementu protezy (np. stopa, kolano) do wlasciwego stopnia mobilnosci jest podstawa, do udanego uzywania protezy.

Sa 4 stopnie mobilnosci. W skrocie wygladaja tak:

1 stopien – umiejetnosc powolnego przemieszczania sie z proteza po plaskim podlozu, glownie wewnatrz budynkow. Czas chodzenia z proteza ograniczony.

2 stopien – umiejetnosc pokonywania drobnych przeszkod rowniez poza budynkami, np. kraweznik, pojedyncze schodki. Predkosc i czas chodzenia ograniczony.

3 stopien – umiejetnosc pokonywania prawie wszystkich przeszkod w terenie, dowolna zmiana predkosci chodzenia, czas chodzenia jak u pelnosprawnych (min. 2 km bezproblemowo).

4 stopien – pokonywanie przeszkod, czas chodzenia – bez limitu. Mozliwosc uprawiania sportow extremalnych prawie bez ograniczen.

Szczera ocena wlasna przy okreslaniu stopnia mobilnosci jest niezwykle wazna!

Przyklad 1: zanizam swoja mobilnosc i mam element protezy, ktory nie potrafi pomoc mi w tym, co moglbym umiec.

Przyklad 2 : zawyzam swoje umiejetnosci i mam element protezy, z ktorym sobie nie radze i przez to chodze i funkcjonuje gorzej niz bym mogl.

Pozdrowienia.
m.
  • Strona:
  • 1
Time to create page: 0.367 seconds