Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Pierwsza wizyta u protetyka

Pierwsza wizyta u protetyka 02/08/2008 04:36 #1

• ozonela
  • ( Użytkownik )
  • ozonela Avatar
Za 3 tygodnie jadę pierwszy raz do protetyka. Jestem pełna obaw. Oprócz tego, że mam zabrać ze sobą buty nie wiem nic. Jakie dokumenty muszę mieć przy sobie? Jak przebiega ta pierwsza wizyta? Czy coś już jest robione, czy to tylko rozmowa wstępna? Czy mogę liczyć, że tego samego dnia wyjdę z gotową protezą? Z góry dziękuję za pomoc!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Pierwsza wizyta u protetyka 02/08/2008 16:52 #2

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Ozonela bez obaw protetyk nie gryzie ;-) pewnie obejrzy kikuta , zmierzy porozmawia. Jeżeli masz skerowanie , zlecenie na protezę to pewnie dowód lub książeczkie zdrowia należy wziąść i oczywiście znać swój NIP. W protezie nie wyjdziesz bo należy ją zrobić. Każdą protezę robi się indywidualnie ( kikut każdego z nas się różni ) ale pewnie zrobi odcisk i powie kiedy masz przyjść po odbiór. Buty potrzebne są bardziej przy odbiorze protezy ale skoro każe wziąść to weś. I z uśmiechem każdy dzień jest coraz lepszy a uśmiech pozwala nam zapomnieć o stresach. Życzę powodzenia Tomek :lol:

Re: Pierwsza wizyta u protetyka 03/08/2008 03:33 #3

• ozonela
  • ( Użytkownik )
  • ozonela Avatar
Ja rozumiem, że pierwsza proteza to proteza tymczasowa bez zginanego kolana. Po amputacji zostało mi 3/4 uda. Czy proteza będzie przymocowywana w pasie? Tak przynajmniej poinformowała mnie siostra zmieniająca opatrunki, ponieważ uczyła mnie bandażowania przez pas. Mam kolejne pytanie, czy będę mogła nosić buty na wysokich obcasach, ponieważ oprócz adidasów na płaskiej podeszwie innych nie mam. Czy na pierwsze spotkanie z protetykiem już muszę dostarczyć papiery o dofinansowaniu protezy z NFZ? Czy do pierwszej protezy dopłaca się z własnej kieszeni i jakiego rzędu jest to kwota? Pozdrawiam!

Re: Pierwsza wizyta u protetyka 03/08/2008 14:05 #4

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Ozonella ja otrzymałem proteze tu w Konstancinie i tu zakład który robi mieści się z kasztami protez tymczasowych w całośći myślę że u was jest taksamo.
Od kwietnia tego roku na skarpetki do protez dopłacamy 48 złotych. Z papierami to ja otrzymałem zlecenie na protezę od lekarza potrzebny był dowód osobisty i mój NIP,
U was może trochę się róznić ale napewno wszytko Ci powiedzą na wizycie . Jak czegos ci zabraknie to w czasie wykonywania protezy uzupełnisz. Powodzenia ;-)

Re: Pierwsza wizyta u protetyka 03/08/2008 14:06 #5

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Ozonella ja otrzymałem proteze tu w Konstancinie i tu zakład który robi mieści się z kasztami protez tymczasowych w całośći myślę że u was jest taksamo.
Od kwietnia tego roku na skarpetki do protez dopłacamy 48 złotych. Z papierami to ja otrzymałem zlecenie na protezę od lekarza potrzebny był dowód osobisty i mój NIP,
U was może trochę się róznić ale napewno wszytko Ci powiedzą na wizycie . Jak czegos ci zabraknie to w czasie wykonywania protezy uzupełnisz. Powodzenia ;-)

Wysokosć obcasa ... 04/08/2008 07:08 #6

• darek
  • ( Admin )
  • darek Avatar
quote="ozonela"]Mam kolejne pytanie, czy będę mogła nosić buty na wysokich obcasach, ponieważ oprócz adidasów na płaskiej podeszwie innych nie mam. Czy na pierwsze spotkanie z protetykiem już muszę dostarczyć papiery o dofinansowaniu protezy z NFZ? Czy do pierwszej protezy dopłaca się z własnej kieszeni i jakiego rzędu jest to kwota? Pozdrawiam![/quote]

Stopy protezowe produkowane są na określony obcas (najczęściej 10 , 19 mm) i w zasadzie najlepiej jest wybierać obuwie o podobnej wysokości obcasa. Oczywiście jeśli różnica to kilka milimetrów do centymetra to protetyk może sobie z tym poradzić poprzez odpowiednie ustawienie protezy. Niestety do momentu kolejnej wizyty u protetyka musimy używać określonego typu obuwia, lub pogodzić się z mniejszymi lub większymi niedogodnościami podczas chodzenia jeśli założy buty z obcasem zdecydowanie niższym lub wyższym. Rozwiązaniem może być specjalna stopa gwarantująca samodzielną zmianę ustawienia przez użytkownika.
www.ortocentrum.com.pl/html/pol/produkty...e/stopy.html#elation
Pozdrawiam
Technik Ortopeda
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.202 seconds