Krystian,
poniewaz poprzednio pisales o Vari Flex, to Esprit firmy Bauerfeind byloby naprawde dobra alternatywa. Ta stopa podobnie jak ta inna jest przeznaczona dla osob o aktywnosci 2-3 (to, ze jest dla aktywnosci 1-4 to, sorry, ale bzdura). Moze warto byloby zrobic watek o klasyfikacji aktywnosci?
Jest to stopa o dosyc niskim profilu (a wiec rownierz dla ludzi o dlugim kikucie), dosyc dynamiczna z wysokim stopniem „zwrotu” energii. I tu znowu dygresja – 90% zwrotu energii to wartosc czysto teoretyczna, osiagalna tak naprawde w warunkach idealnych i u idealnego amputanta.
Przez odpowiednie dobranie komponentow mozna ja dosyc dokladnie dostosowac do wagi ciala, a gdybys mial kiedys znacznie zmienic wage, stope mozna odpowiednio dostosowac.
Esprit ma duza zalete przy nierownosciach terenu. Carbonowe przedstopie jest podzielone, sklada sie z dwoch podluznych czesci, przez co lepiej (od stop mono) dostosowuje sie do nierownosci terenu.
Jezeli cenowo (a cen nie znam) bylaby dla Ciebie interesujaca i jezeli nie potrzebujesz stopy dla aktywnosci 4, to mysle, ze warto ja wyprobowac. Wlasnie – Bauerfeind proponuje 14-to dniowa bezplatna mozliwosc testowania tej stopy.
Stopa nalezy do serii Endolite i jest jakies 3 lata w zastosowaniu (nie dam za to glowy).
Mialem okazje ja testowac jedno (tylko) przedpoludnie. Podobala mi sie, choc dla mnie byla nieco za miekka.
Znam chlopaka, ktory ja ma (27 lat mlody, dosyc aktywny) – jest zachwycony.
Pozdrawiam.
Maciek