Problem niestety nie mieści się w moich kompetencjach i zakresie wiedzy strikte chirurgiczno-ortopedycznej. Bardzo trudno mi jest cokolwiek doradzić na odległość i nie umiem odpowiedzieć czy założenie gipsu powinno być konieczne czy nie, co do mrowienia także nie chcę zabierać głosu. Na moją męską intuicję powinnaś zrobić prześwietlenie promieniami rentgena i wtedy okaże się czy jest zrost czy nie (inna sprawa nie mam pojęcia co było przyczyną złamania, jeżeli osteoporoza to poważna sprawa i tutaj tylko porada lekarza specjalisty). Nic nie stoi na przeszkodzie abyś wybrała się na wizytę do innego specjalisty, lekarza - nie znachora

.
Co to opuchlizny to bardzo ciężko przewidzieć kiedy ona zaniknie i problemy z założeniem protezy są zasadne. Niestety z doświadczenia wszelkiego rodzaju złamania kikuta, reamputacje kikuta powodują znaczne i nieodwracalne zmiany objętościowe kikuta a co za tym idzie wymagane jest wykonanie nowego lejka twardego protezy. Sam proces może być podobny jak przy otrzymaniu protezy tymczasowej i po kilku miesiącach chodzenia w "nowym, tymczasowym leju" będzie konieczność wykonania lejka ostatecznego.
Nie bardzo się na bieżąco orientuję ale na wykonanie nowego leja do starej protezy możesz w NFZ starać się o dofinansowanie, nazywają to wniosek "na naprawę protezy" nie będzie to naprawa jako tako ale pieniążki w wysokości 800 kilku złotych przyznają. Oczywiście na wykonanie nowego lejka zdecyduj się w momencie kiedy stary lejek definitywnie będzie za mały - a tak niestety może się z dużym prawdopodobieństwem zdarzyć.
Nie zapominaj oczywiście o ruchu i ćwiczeniach ogólnie wzmacniająco-rozciągających musisz być w formie jak
staniesz na nogi - pamiętaj aby sobie nie zrobić krzywdy, poproś jakiegoś rehabilitanta fizjoterapeutę o pomoc i poradę.
pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Krzysztof