Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Stopa weglowa osoba srednioaktywana.

Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 19/07/2011 20:04 #1

• marcco75
  • ( Użytkownik )
  • marcco75 Avatar
Hej Witam wszystkich na forum.
Mialem okazje znalesc na necie to forum, a poniewaz sa tutaj ciekawe informacje to i ja sie tutaj rejestruje.
Mam do Was pytanko.
jaką stope protezowa byscie mi polecili.
Jestem po podwojnej amputacji goleniowej. Obecnie ze wzgeldu na uszkodzenie stopy szukam dobrej stopy protezowej najchetniej z wlokna weglowego.
Do obecnej chwili poruszalem sie na stopach Otto Bocka 1D35 Dynamic Motion.
Ze wzgeldu ze mam pewne ograniczenia finansowe chcialbym zapytac ile takie stopy protezowe kosztują.
generalnie chodzi mi o cos w granicy 6-7 tys zl? czy za taką kwote mozna kupic jakas w miare dobra stope protezową?
dzwonilem do protetykow i stwierdzili ze bedzie ciezko cos dobrego znaleść,
Przymierzalem sie do modelu 1C40 C-Walk ale podobno takiego typu stopa kosztuje w granicy 13 tys zł. wiec szukam cos tanszego.
Oczywiscie znam specyfikę i wiele o stopach na necie czytalem, ale trudno mi wszystko przetestowac, i zawracac glowę protetykowi.
Na co nalezy weic zwrocic uwage, czasami lepiej dodac 1-2tys zl. i sie zaporzyczyc miec cos lepszego, ale do tego musialbym sie przekonac waszymi opiniami.
jak sie spisują i w jakiej cenie są Vari Flex Ossura? podbno tez zblizona cena do C-Walk a Ceterus jest jeszcze drozszy.
Wiem ze zaczynam od nietypowego pytania, ale jestem zoobligowany ceną wiec chcialbym cos wybrac w miare optymalnego. Ze wzgeldu ze nie nie minal limit 3 lat nie moge liczyc na nowe wnioski protezowe ani tez zadne dofinansowania.
bede wdzieczny za ew pomoc i rady. tak aby zakupiona stopa protezowa ew pozniej moglaby byc wykorzystana zwlaszcza ze na obecnych i tak chodzilem 5 lat.
Pozdrawiam Marek
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 20/07/2011 04:30 #2

• cycuss
  • ( Użytkownik )
  • cycuss Avatar
  • Podziękowania 1
Witam
Są stopy o wiele tańsze 1C30 powinna kosztować w granicy 2,5 tys. A stopa 1c40 powinna kosztować 9,5 tys. Takie propozycje dostałem od mojego protetyka pozdrawiam.

Re: Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 20/07/2011 06:11 #3

• Piotrek
  • ( Admin )
  • Piotrek Avatar
  • Podziękowania 1
Witam
Zapytaj w Zakładzie Ortopedycznym o stopy z włókna węglowego Blatchford Esprit.
Stopa z włókna węglowego dobierana do wagi i aktywności.
Polecam przymiarkę :)
Pozdrawiam

Re: Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 20/07/2011 07:15 #4

• marcco75
  • ( Użytkownik )
  • marcco75 Avatar
Hej Witam, dzięki za takie szybkie informacje.
Generalnie to najbardziej mnie interesuje stopa VARI FLEX EVO lub 1 C-Walk, co do innych typów to nie wiem jak są trwałe i jak mocno wytrzymałe.
Ze względu na problem z funduszami chciałbym aby mi stopa posłużyła kilka lat, i była niezawodna.
Słyszałem o EPIRUS, ECHELON oraz ESPRIT ale nie jestem przekonany ( może sie mylę) do ich budowy, na pewno sa tańsze od powyższych ale chciałbym aby ich eksploatacja była tania, abym nie miał problemu z hydrauliką lub innymi częściami.
Nie wiem jak to wytłumaczyć ale podoba mi sie konstrukcja Vari Flex, bo w niej chyba nie ma co sie zepsuć, albo pęknie albo jest trwała, nie wiem jak jest z 1C40, jak wytrwała jest ta spręzyna i czy nie pęka.
a moze godna jest polecenia Sur Flex, tylko nie wiem czy nadal jest produkowana i jak sie na tym chodzi oraz jakie sa cenny gdyz podobno nie są zbyt popularne na rynku.
Co do Flex-Foot Assure podobno jest bardziej dla początkujących wiec nie wiem czy nie cofnałbym sie w chodzeniu.
Chcialbym jeszcze zapytac o cos nieco nietypowego.
W obecnych protezach czasami siadam na suwnicę i wypycham niewielkie ciężary, wiem ze nie jest to zbyt zalecane aby nie zepsuć protez, ale moje stopy ani protezy sie z tego powodu nie zepsuły, Czy jakbym zmienił na inne stopy nadal mógłbym wykonywać takie ćwiczenia? ( chyba na EPIRUS, ECHELON oraz ESPRIT nie jest to zalecana a chyba nawet ryzykowne) ? Oczywiście są to ciężary w granicy rozsądku, ale poniewaz nie moge wykonywać przysiadów ta forma ćwiczeń odpowiednio mi wzmacnia mięśnie nóg, no i bardzo mi sie podoba.
dzięki za porady
Pozdrawiam
Marek

Re: Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 20/07/2011 12:51 #5

• dominik83
  • ( Użytkownik )
  • dominik83 Avatar
Witam .Jeżeli marzy Ci się vari-flex to mam dla Ciebie propozycje troszkę tańszą a wydaje mi się jest również dobra ELIT BLADE Ja ją urzytkuje już ponad rok i jestem bardzo zadowolony. Jedyny problem to kiepska kosmetyka do tej stopy ale liczy sie funkcjonalność bynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Dominik.

Re: Stopa weglowa osoba srednioaktywana. 28/07/2011 16:10 #6

• czarnulka24
  • ( Użytkownik )
  • czarnulka24 Avatar
  • Podziękowania 1
Witam ja obecnie korzystam z stopy TRIAS. Poprzednia moja stopa to zwykła jaka ci się należy przy pierwszej protezie. Użytkuję ją 2 tydzień i jak dla mnie jest wielka różnica w chodzeniu :-) chodzi się jak na sprężynach :-) Pozdrawiam
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.232 seconds