Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH?

JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 12/07/2011 13:00 #1

• bodzio2
  • ( Użytkownik )
  • bodzio2 Avatar
  • Podziękowania 1
Proszę jesli ktoś z Was orientuje się w cenie protezy własciwej,ponieważ na forum mówi się jedynie o jakims jednym elemencie protezy,o jego ewentualnej cenie ,lecz nic się nie wspomina o całej protezie udowej.Potrzebuję jakies rozeznanie bo wiem że jak się ma kasę to można sobie zafundowac b.dobrą,mi chodzi o koszt od.10.000-15.000 zł.czy będzie można taką kupic,i czy koszt takiej protezy jest po częsci refundowany,jeśli tak to przez kogo i w jakiej wysokosci. POZDRAWIAM :?:
Żadna droga nie jest trudna, gdy idziemy razem...
Temat został zablokowany.

Re: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 12/07/2011 14:18 #2

• wlodek
  • ( Użytkownik )
  • wlodek Avatar
Nie ma czegoś takiego jak proteza właściwa. Masz zapewne na myśli protezę ostateczną/stałą tzn. zrobioną z elementów, których nie będziesz wymieniał po kilku miesiącach. A co do ceny to za 10-15K to nie kupisz dobrej protezy. Bedzie to co najwyżej średnia proteza w której da się chodzić, ale bez rewelacji. Na cenę protezy ma tez wpływ waga pacjenta. Dla producentów elementów protezowych jedną z granicznych wartości jest 75kg. Niektóre elementy mają taką własnie "wytrzymałość" i są z reguły tańsze od tych o wytrzymałości 100 czy 125kg.
A co do ogólnej ceny to taką może ci podać zakład protetyczny. Najlepiej wyceny dokonać w kilku zakładach, żeby mieć porównanie. Ale chyba najważniejsze i nie dotyczy to tylko protez - trzeba mieć rozeznanie w temacie. Dobrze jest poznać ofertę producentów elementów protezy (kolan i stóp), wytypować określone modele i dopiero z tą wiedzą rozmawiać z protetykiem.

Re: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 01/08/2011 08:55 #3

• bodzio2
  • ( Użytkownik )
  • bodzio2 Avatar
  • Podziękowania 1
Dzięki za poradę,nie jest to takie oczywiste jak myslałem-Pozdrawiam :->

Re: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 03/08/2011 08:42 #4

• marcco75
  • ( Użytkownik )
  • marcco75 Avatar
Hej, co do protezy ostatecznej to zalezy jak sie na niech chcesz poruszać,i jak jestes mocno aktywny. Podobnie jak z autem. Mozna jezdzic maluchem a mozna i mercedesem. Wszystko opiera sie oczywiscie na dostatecznych finansach.
Zasadniczo są 3 ważne elementy: Stopa, wykonanie dobrego leja na odpowiednim zawieszeniu oraz odpowiednie kolano.
NFZ refunduje co 3 lata protezę za 2,8 tys zł. czyli w/g Panstwa i na takiej protezie mozna chodzić, tylko ze zalezy kto:) do tego mozna dostac o ile są fundusze i spełnienie odpowiednich wymagań 150% z PCPR, ale to nie są jeszcze pewne srodki czyli 4,2 tys zl. razem wiec ok 7 tys złotych.
Dalej to już chyba własne środki finansowe, ale dodając do tego wlasnie ok 10-15 tys zl to za ponad 20tys można już coś kupić.
Najlepiej to oczywiscie zapytac protetyka i z nim pogadac jakie sie ma oczekiwania co do protezy i jak sie chce prowadzic aktywny tryb zycia. a jesli chodzi o proteze to moze byc od 5-7tys do ok nawet ponad 100tys.
Pozdrawiam

Re: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 04/08/2011 12:39 #5

• bodzio2
  • ( Użytkownik )
  • bodzio2 Avatar
  • Podziękowania 1
Dzięki MARCCO,jestem troche mądrzejszy-wiesz mam 48 lat i generalnie będe potrzebował protez aby się normalnie przemieszczac,bo jestem po udowej obustronnej amputacji i do konca nie wiem jak będzie z oprotezowaniem mam krótkie kikuty 18 cm. i 22 cm.Za niedługo udam się do protetyka i jestem pełen obaw,czy wogóle będe mógł się poruszac na dwóch protezach?,może ktos z was zna takie przypadki gdzie takie osoby się poruszają w taki sposób. POZDRAWIAM :-?

Re: JAKA MOŻE BYC CENA PROTEZ WŁASCIWYCH? 04/08/2011 21:55 #6

• Marti
  • ( Użytkownik )
  • Marti Avatar
Wydaje mi się, że nie powinno być większego problemu, oczywiście najtrudniej nauczyć się chodzić, ale potem będzie już "z górki". Widziałam nawet ludzi, którzy po obustronnej amputacji udowej biegali ;) (chociaż to raczej nie w Polsce)
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.230 seconds