Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Stopa dla kobiety

Stopa dla kobiety 17/07/2008 14:22 #1

• Jolka
  • ( Użytkownik )
  • Jolka Avatar
Przygotowuję się do zmiany protezy na nową i potrzebuję kilku fachowych porad.Pierwsza dotyczy stopy. Jestem dość aktywną kobietą i chciałabym aby stopa mi w tym pomagała.Jednocześnie mam ochotę czasami na buty na niewysokim obcasie i z odkrytymi palcami. No cóż , może wystarczy tych wymagań...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Stopa dla kobiety 17/07/2008 17:33 #2

• tomek
  • ( Użytkownik )
  • tomek Avatar
Witaj Jolu tu na forum możesz otrzymać napewno sporo opinii od osób którzy maja juz praktyke i zmienili już protezę pare razy.
Niemniej jednak jezeli chodzi o fachowe rady to dobrze skontaktowac sie z protetykiem który poznając twoje problemy oraz jakie stawiasz wymiogi , jaką wykonujesz prace napewno najlepiej doradzi Tobie przy wyborze odpowiedniej protezy , czy komponętów do jej złożenia. Poniewaz jesteś z Warszawy proponuje abyś udała sie do OrtoCentrum tam można uzyskać fachowej opinnie. Wczoraj odbyło sie spotkanie inicjujące powstanie stowarzyszenia : czytaj forum stowarzyszenie - "najtrudniejszy pierwszy krok". gdzie dowiedziałem sie ze można umówic się z protetykiem który udziela fachowej opini. Jednakże należy umówic się z nim telefonicznie . Niepodam ci Jolu telefonu gdyż poprostu nie wziołem bedąc tam wczoraj , ale myślę że Ania nasz administrator ci poda.

Re: Stopa dla kobiety 18/07/2008 06:47 #3

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Jest wiele stóp wartych polecenia. Może zainteresuje Panią stopa Elation firmy Ossur. Stopa posiada możliwość regulacji wysokości obcasa za pomocą jednego przycisku. Jest bardzo ładnie wykonana, no i jest stopą dynamiczną. Wydaje mi się, że ten produkt może spełnić wszystkie Pani oczekiwania odnośnie stopy.
www.ortocentrum.com.pl/html/pol/produkty...e/stopy.html#elation
www.ossur.com/prosthetics/feet/elation

Re: Stopa dla kobiety 04/11/2009 10:50 #4

• agat
  • ( Użytkownik )
  • agat Avatar
Proszę czy mogą coś Państwo powiedzieć mi na temat stopy Axtion 1E56=26 Spectra bo 30 listopada będę miała protezy jestem po obustronnej amputacji urazowej podudzi, albo gdzie mogę znaleźć o niej informację.

Re: Stopa dla kobiety 04/11/2009 20:21 #5

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Agat,

niewiele piszesz o sobie (wysokosc amputacji, aktywnosc, model kolana, waga), dlatego trudno jest cos powiedziec o Axtion w Twoim konkretnym przypadku. Sprobuje wiec ogolnie.

Axtion 1 E 56 (reszta nazwy nie gra roli – to wielkosc i rodzaj skarpety) jest stopa z jednej strony swietna z drugiej - trudna.
Po kolei:
- to swietna stopa dla osob bardzo aktywnych, uprawiajacych intensywnie sport lub dla co najmniej aktywnych ale dosyc ciezkich. W obu wypadkach jest wrecz idealna.

- to rownierz stopa nieodzowna dla osob, ktore zmuszone sa do uzywania stopy o bardzo niskiej wysokosci. Ma tylko nieco ponad 5 centymetrow i swietnie pasuje przy dlugim kikucie i protezie o dlugim kolanie.

Ta stopa oddaje fantastycznie duzo energii, ale zadna stopa tej energii nie produkuje. Stopa moze tylko tyle energii oddac, ile jej sie dostarczy. A to znaczy, ze tylko osoby bardzo aktywne i sprawne maja szanse wykorzystac ta zalete Axtion. Dla osob mniej aktywnych ta stopa jest zwyczajnie za twarda.

Inny aspekt to wlasnie niska budowa. Przy dlugim kikucie i dlugim kolanie protezowym (dotyczy amputacji powyzej kolana) niewiele jest alternatyw, a Otto Bock nie ma wlasciwie zadnej, bo Low Rider jest tak twardy, ze przypomina bardziej sredniowieczne narzedzie tortur ;-)

Jeszcze jeden aspekt Axtion to slabosc powloki kosmetycznej. Bardzo twarda stopa przy silnych obciazeniach aktywnych nie wytrzymuje zbyt dlugo. Na poczatku musialem kosmetyke zmieniac co 3-4 miesiace. Od kilku miesiecy jest nowy model kosmetyki wzmocniony carbonem i jak na razie nie peka.

Podsumowanie:
- jezeli jestes osoba bardzo aktywna i uprawiajaca aktywnie sport, bedziesz zadowolona.
- jezeli jestes „skazana” na stope o niskiej budowie, nie masz specjalnie innego wyjcia.
- ani jedno, ani drugie? Pomysl o innej stopie.

Pozdrawiam. maciek

Re: Stopa dla kobiety 05/11/2009 14:43 #6

• agat
  • ( Użytkownik )
  • agat Avatar
No super dziękuję więc jestem po obustronnej amputacji i dość długo stopę wybieraliśmy gdyż długość moich kikutów jest duża a co za tym idzie wiele stóp odpadało ze względu na wysokość myślę, że będę zadowolona marzę postawić pierwszy krok a 30 listopada to uczynię klamka zapadła ale bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź to dopiero 3 miesiąc po moim wypadku i wszystko jest obce nowe
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.401 seconds