Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Berlin

Berlin 07/01/2014 10:16 #1

• svietic
  • ( Użytkownik )
  • svietic Avatar
  • Podziękowania 1
Dzień dobry w Nowym Roku.
Mam takie pytanie:
Okres świąteczno noworoczny spędzałam z mężem w Berlinie. Często korzystaliśmy z toalet publicznych. Dla niepełnosprawnych są wydzielone, zwykle zamknięte, ale jak tylko obsługa widziała, że się zbliżam to lecieli otwierać. Ale w kilku przypadkach te właśnie toalety dla niepełnosprawnych były całkowicie oddzielnie i obsługa ich nie widziała. Były zamknięte i miały na drzwiach napis : " To open use your European disability key or call staff." Do wezwania obsługi służył dzwonek i natychmiast ktoś się pojawiał, ale co to jest ten Europejski klucz inwalidzki ? Co można nim otwarzyć ? Skąd go wziąć ? Kto wie ...?
Przy okazji druga sprawa. Przestrzegam przed planowaniem wyprawy na wieżę TV na Alexander Platz. Na wieżę nie wpuszczają osób niepełnosprawnych. Nie ma o tym niestety informacji na miejscu staliśmy więc najpierw w godzinnej kolejce po bilety, potem kolejne dwie godziny wałęsaliśmy się po okolice w oczekiwaniu na wyznaczony dla nas czas wjazdu, a potem przy wejściu bileter powiedział " pani nie wejdzie ". To ze względów bezpieczeństwa, bo gdyby nastapiła awaria windy, to trzeba zejść po schodach. Mąż się postawił, więc wezwali starszego, ale ten był tylko wyspecjalizowany w przeprosinach. Już podchodząc kłaniał się prawie do ziemi, jak Japończyk, dzielnie wysłuchiwał wszystkich naszych żalów i cały czas powtarzał, jak mu strasznie przykro, ale nie ustąpił. W końcu myślałam, że chłop z tej przykrości się popłacze, więc zabraliśmy pieniądze za bilety i poszliśmy. Szkoda tylko pół dnia.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Berlin 07/01/2014 19:34 #2

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
svietic,

European disability key to uniwersalny klucz do toalet dla niepelnosprawnych. W europie zachodniej jest juz ok. 7 tysiecy takich zestandaryzowanych toalet, a ich liczba rosnie lawinowo.

Gdzie i czy w ogole mozna w Polsce taki klucz nabyc? nie wiem.
Naromiast w niemczech mozesz go zamowic (rownierz z wysylka za granice) pod ponizszym adresem:

infoatcbf-darmstadt.de

Pozdrawiam. m.

Berlin 07/01/2014 19:36 #3

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
powinno byc:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Berlin 07/01/2014 19:59 #4

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Jezeli chodzi o niedostepnosc wiezy dla osob z ograniczeniem ruchowym, to widocznie ja przeoczyliscie. Jest razem z innymi informacjami dotyczacymi bezpieczenstwa.

Poza tym na stronie glownej wiezy jest ta informacja zamieszczona w czterech jezykach.
Ponizej zamieszczam angielska wersje i "zrzute"z ekranu.

Due to the existing structural conditions of the Berlin TV tower, and as a result to ensure the safety of visitors in case of an evacuation, wheelchair users and people with mobility problems, i.e. people who are not able to walk without help or without aids such as crutches, etc., can currently not be granted access to the tower.
Załączniki:

Berlin 08/01/2014 07:15 #5

• svietic
  • ( Użytkownik )
  • svietic Avatar
  • Podziękowania 1
Zgoda Panie Maćku, po powrocie do hotelu też zobaczyliśmy, że w internecie informacja jest, ale jak jedzie się na kilka dni do obcego dużego miasta to przecież nie czyta się o wszystkim, co tam jest . Samych restauracji jest pewnie tysiąc, a może więcej. Widoczna informacja powinna być przynajmnie przy kasie.
A ja uważam, że powinno być tak , jak w Stanach. Wszystko ma być dostępne dla niepełnosprawnych, a jak nie jest, to nie dopuszcza się do eksploatacji.

Berlin 08/01/2014 15:57 #6

• maciek
  • ( Użytkownik )
  • maciek Avatar
  • Podziękowania 7
Svietic,
mam nadzieje, ze odpowiedz dotyczaca „European disability key” spelnila czesciowo Pani oczekiwania?

Jezeli chodzi o likwidacje barier, to ma Pani racje, USA naleza do przodujacych panstw na swiecie.
Jednak Pani ostatniego zdania nie biore doslownie ;)
svietic napisał:
... powinno być tak , jak w Stanach. Wszystko ma być dostępne dla niepełnosprawnych, a jak nie jest, to nie dopuszcza się do eksploatacji.

Szkoda byloby, gdyby nowojorska Statula Wolnosci (i kilka innych wartych zobaczenia miejsc) nie zostala dopuszczona do eksploatacji ;-)

“…However, the outdoor observation deck and balcony is not wheelchair accessible.”

Zrodlo: National Park Service / Statue Of Liberty / Accessibility at Liberty Island
( www.nps.gov/stli/planyourvisit/accessibility.htm )

PS. Prosze zerknac tez na pierwsze zdjecie w watku “Ciekawe zdjecia”, ono tez pochodzi z USA :-)
  • Strona:
  • 1
Time to create page: 0.189 seconds