Witam,
W związku z tym, że jestem "zielona" w temacie stwierdziłam, że najlepiej zwrócić się do Fachowców przez duże F
Piszę w imieniu mojej mamy. Trzy tygodnie temu miała amputowaną lewą nogę powyżej kolana. Po dwóch dniach w drugiej nodze miała amputowane dwa palce (nie wiadomo, czy ta noga również nie będzie musiała zostać amputowana - na razie ją ratują). Ogółem przez dwa tygodnie z powodu miażdżycy przebyła 5 poważnych operacji. Teraz lekarze mówią, że "czas szykować się do domu" i stąd moje pytania:
1. Na co zwrócić uwagę przy wypisie ze szpitala, tzn. co powinien wypisać (jakie zlecenia na sprzęt ortopedyczny, środki pomocowe...) lekarz prowadzący - chirurg? Mówił o kulach i wózku inwalidzkim, ale czy czegoś jeszcze mogę od niego wymagać?
2. Co z rehabilitacją? Czy może wypisać skierowanie na rehabilitację w domu (jest coś takiego na NFZ?) Czy dodatkowo może wypisać skierowanie na oddział rehabilitacyjny - w celu pobytu stacjonarnego?
3. Czytam dużo mp. o bandażowaniu kikuta itp. W szpitalu rehabilitanci nic o tym nie wspominają, czy można to robić dopiero po całkowitym wygojeniu kikuta?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
pozdrawiam