Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Silikonowe pokrycie protezy

Silikonowe pokrycie protezy 15/03/2013 09:38 #1

• Jolka
  • ( Użytkownik )
  • Jolka Avatar
Czy ktoś ma pomysł na wyczyszczenie silikonu zewnętrznego?Ostatnio zafarbowało mi stopę na czarno (to chyba wina nowych rajstop lub butów).Zbliża się wiosna i jeśli nie uda mi się tego zmyć, będę musiała zrobić nowe pokrycie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: Silikonowe pokrycie protezy 15/03/2013 13:41 #2

• ania3111
  • ( Admin )
  • ania3111 Avatar
  • Podziękowania 1
Witaj Jolu
Możesz zastosować jedynie "domowe" sposoby czyszczenia- ciepła woda z mydłem. Wszelkie rozuszczalniki, zmywacze (zwłaszcza te z acetonem) mogą uszkodzić materiał.
Zabrudzenia od farby z butów są fatalne do usunięcia, bo z założenia taka farba ma trwale zabarwić obuwie. A nawet jak nie zabarwi obuwia trwale, to stopę zdecydowanie może uczynić mniej ładną:(
Generalnie na przyszłość- są dwa rodzaje materiałów stosowane na pokrycia protez- tańsze PCV i droższy silikon. PCV ma to do siebie, że bardzo łatwo wchłania brud, farbę, etc.- trzeba go czyścić natychmiast po zabrudzeniu, bo jest ono "jakby" wchłaniane do środka materiału. Silikon ma znacznie mniejszą zdolność wchłaniania zabrudzeń, notomiast też nie wolno tych zabrudzeń zostawiać i trzeba silikon czyścić bardzo regularnie co gwarantuje, że powierzchnia na długo będzie czysta i estetyczna.
Hmm, chyba nie bardzo pomogłam...

Re: Silikonowe pokrycie protezy 15/03/2013 14:28 #3

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
a ja próbowalem na wariata szorować:)) pewno wchłonęło się za głęboko i już nic nie zrobię, ale i tak chodzę w skarpetach:))

Re: Silikonowe pokrycie protezy 20/07/2013 22:06 #4

• Angela
  • ( Użytkownik )
  • Angela Avatar
Witam. Chciałam zapytać czy istnieje możliwość zrobienia protez przedstopii, w sumie palców u nóg, ale takich abym mogła chodzić w butach na obcasach, szpilkach czy japonkach. Czy takie protezy są i czy wytworzenie takich protez to duży koszt? ? Bardzo proszę o odpowiedź.
Angela

Silikonowe pokrycie protezy 06/10/2013 09:37 #5

• hokeista
  • ( Użytkownik )
  • hokeista Avatar
  • Podziękowania 1
A jakby zabarwić jasnym - neutralnym kolorem-przynajmniej nie byłoby ciemne:)

Silikonowe pokrycie protezy 09/10/2013 09:34 #6

• piotr33
  • ( Użytkownik )
  • piotr33 Avatar
  • Podziękowania 3
mówisz jakąs farba pomalować? myslalem o podkładzie akrylowym , takim jak auta sie maluje... spróbuje , tylko czy wczesniej rozpuszczalnik nitro nie zniszczy mi tego?
  • Strona:
  • 1
Time to create page: 0.331 seconds