Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: UWAŻAJCIE

UWAŻAJCIE 26/08/2009 17:26 #1

• ewcia33
  • ( Użytkownik )
  • ewcia33 Avatar
Witajcie! czy któraś z Was otrzymała podobny email??

Czesc Ewcia ja jestem z niemczech i chce ci pomuc w sprawie twojej protezy jak mozerz to podaj mi twoj numer tele ja ci podaje moj emai'l adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. jestesmy do twojej dyspozycji czekamy na odpowidz pozdrawiamy.

Po przeczytaniu tego pomyslałam sobie a co mi tam....dowiem się o co chodzi i podałam nr.tel.Na nastepny dzień zadzwoniła kobieta (rozmawiając po angielsku,że jest z Niemiec i że to ona napisała do mnie email) w związku z tym,że więcej rozumiem niż mówię zapytała,czy chciałabym rozmawiać z tłumaczem,więc ja na to,że tak i po godz. oddzwoniła do mnie Polka pokrótce opisując sytuacje,że ta firma zajmuje się modą i poszukują kobiety po amputacji ręki lub nogi.Za wszystko płacą oni dojazd sesja itd. plus 300 euro dla mnie.Pomyślałam tylko co to ma wspólnego z moją protezą a,że żyję już trochę na tym świecie to postanowiłam pobuszować po internecie i znalazłam ich stronkę,którą zresztą też mi podali w drugim emailu
translate.google.com/translate?hl=pl&...:official%26hs%3Dfby

i niby wszystko pięknie ładnie,ale jest tam cennik za oglądanie zdjęć i plików i to nie mała kasa bo około 400 euro za 6 m-cy co wzbudziło moje podejrzenia,bo kto placi za oglądanie amputantek.......??? to już sobie sami dopowiedzcie.Poza tym znalazłam gdzieś opis jakiejś dziewczyny,ktora tam podobno była i dziwnym trafem nacisk nakładali na odsłonięte części kończyn amputowanych!!?? Ok to tylko moje zdanie,ale może po przeczytaniu tego jakaś dziewczyna grubo się zastanowi ,zanim podejmie decyzję o pozowaniu,bo dla młodych kobiet to już jest atrakcyjna oferta...sesja zdjęciowa etc.Pozdrawiam wszystkich
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: UWAŻAJCIE 28/08/2009 10:37 #2

• Marta
  • ( Użytkownik )
  • Marta Avatar
Droga ewcio33. Niepotrzebnie siejesz panikę. Wiem, że to może trochę podejrzanie brzmi, ale ja sama rok temu dostałam taki telefon z propozycją wzięcia udziału w takiej fotosesji robionej dokładniej przez osoby z tej firmy (dwuosobowej:). Miałam spore podejrzenia, ale w końcu zdecydowałam, że raz się żyje i zgodziłam się przyjechać, w szczególności że nie było problemów, żeby pojechał ze mną mój narzeczony. Osoby zajmujące się tą fotosesją (niemieckie małżeństwo) faktycznie pokryły wszelkie koszty przelotu i pobytu, a sama sesja mimo, że troszkę męcząca (trwała cały dzień i zrobiono mi kilka tysięcy zdjęć) była ciekawym doświadczeniem. Absolutnie sesja nie miała podtekstów erotycznych, sama decydowałam w czym chcę być fotografowana. Może u nas to dziwne, ale jak mi mówili na Zachodzie takie zdjęcia się bardzo dobrze sprzedają. Kasę za fotosesję dostałam od razu, tylko musiałam się zrzec praw do tych zdjęć. Chciałabym jeszcze dodać, że kobieta (Mina), która zapewne do Ciebie dzwoniła, sama jest osobą po amputacji udowej i brała udział w tej fotosesji (można ją zobaczyć na stronie www.ampworld.de - czyli ich oficjalnej stronie w zakładce Our Models, mnie tam też można zobaczyć:)). Małżeństwo zajmujące się tymi fotosesjami mówi płynnie po angielsku i niemiecku. Dla mnie to było ciekawe doświadczenie i pozwoliło mi bardziej zaakceptować siebie w "nowym wydaniu", po amputacji jestem dopiero 2 lata. Jak dla mnie faktycznie potrafili pokazać, że nadal jestem atrakcyjna laska:) Więc ja osobiście polecam, ciekawe doświadczenie i dobre pieniądze.

Re: UWAŻAJCIE 31/08/2009 13:58 #3

• ewcia33
  • ( Użytkownik )
  • ewcia33 Avatar
Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania.Ja swojego nie zmienię,bo jakby na to nie patrzeć zarabiają na niepełnosprawności a te 300 euro ,które proponują za sesję to żadne pieniądze,bo i tak nieźle zarobią na sprzedaży tych zdjęć.Z tego co wiem to Mina Cosmino i jej mąż pochodzą z Rumuniii a mieszkają w Niemczech ( to takie małe sprostowanie)

Re: UWAŻAJCIE 01/09/2009 17:06 #4

• sunnyleg
  • ( Użytkownik )
  • sunnyleg Avatar
Hm, ostrożnym trzeba być w dzisiejszych czasach, bo to naprawdę różnie bywa. Ale... z tym zarabianiem na "nas" to bym już w tym przypadku nie przesadzała. No przecież to naturalne, że banki zdjęć (w potocznym znaczeniu) najzwyczajniej żyją ze sprzedaży swoich zasobów. A umówmy się, że z nami w roli głównej fotki także są potrzebne - firmom produkującym lub sprzedającym protezy, do kampanii informacyjnych itd. . Nie widzę powodu, aby akurat TAKIE zdjęcia miały być rozdawane za darmo - nie uważasz?

Pod tymi względami plus patrzenia na siebie-pokazywania ludziom i tworzenia aury - jesteśmy jednak ciągle gdzieś indziej, niż reszta Europy tzw. zachodniej czy innych kontynentów... Dobrze unikać też przegięć w drugą stronę, ale... akurat o pieniądze to bym się najmniej tutaj martwiła. Gdyby Ci nie chcieli zapłacić - też byś narzekała; płacą - za mało. Może ponegocjuj:)

Zresztą, przy takich sesjach podpisuje się zgodę na wykorzystanie zdjęć do konkretnych celów - to zwyczajnie można zastrzec.
Codziennie zaczynam od nowa...

Re: UWAŻAJCIE 02/09/2009 12:43 #5

• ewcia33
  • ( Użytkownik )
  • ewcia33 Avatar
Znalazłam tez ciekawy artykul i co o tym myślicie?

translate.google.com/translate?hl=pl&...%26hs%3D2iU%26sa%3DG

Re: UWAŻAJCIE 03/09/2009 20:29 #6

• Marta
  • ( Użytkownik )
  • Marta Avatar
Przeczytałam artykuł i mimo wszystko muszę wziąć apmworld.de w obronę. Historię tę (opisaną w artykule-link powyżej) słyszałam podczas mojego pobytu w Niemczech. Opowiadała mi ją Mina i w jej wersji wyglądało to inaczej. Była raz u nich "modelka" z Rumunii, która nawet u siebie w domu przed rodziną chodziła w protezie bo wstydziła się pokazywać swoje kalectwo. Zaproszona przez ampworld do Niemiec zdecydowała się przyjechać. W trakcie fotosesji jak i po niej była bardzo zadowolona ze zdjęć, nie miała żadnych obiekcji. Po fotosesji podpisała z nimi umowę na (ich) wyłączność zdjęć, dziewczynie zapłacono i wszyscy rozstali się w dobrych nastrojach. Po kilku dniach gdy zdjęcia ukazały się na stronie, ta sama dziewczyna dzwoni z pretensją, że chce się z tej umowy wycofać i dostać z powrotem wszystkie swoje zdjęcia. Chodziło jej o to, że gdy w Rumunii ktoś z jej otoczenia obejrzał te zdjęcia zaczęto ją wytykać palcami i wstydziła się wychodzić z domu. Osoby z ampworldu powiedzieli, że usuną zdjęcia jeżeli zwróci im za pieniądze które dostała za fotosesję oraz koszty z nią związane. Ona się na to nie zgodziła i zbulwersowana poszła do tamtejszej prasy, aby ich oczernić. Gdy w tej sprawie z Miną skontaktowała się rumuńska reporterka zaczęła na nią (Minę) najeżdżać, że to co robią jest chore, że osoba po amputacji nie może być już żadną modelką, wg słów Miny dochodziło do stwierdzeń, że osoby niepełnosprawne powinny siedzieć w domu, a nie wymyślać... Zgodnie z tym co Mina opowiadała Rumunia to jeden z bardziej zacofanych krajów pod względem tolerancji osób niepełnosprawnych, podobno jeszcze nie tak dawno temu, za czasów rządów Ceauşescu były plany o stworzeniu "obozów" dla osób niepełnosprawnych w celu ich wyeliminowania z życia społecznego i wg Miny dużo z tej mentalności w Rumunach pozostało.
Co do treści "erotycznych" tych zdjęć to są to bzdury bo sama tam byłam i jeszcze raz mówię, że to w czym byłam fotografowana zależało wyłącznie ode mnie, nie dostałam też ŻADNYCH propozycji ani podtekstów natury seksualnej. To że na fotosesji były przeważnie stroje obcisłe to jest chyba całkiem normalne (ja tak chodzę na co dzień jak większość kobiet), a w kwestii fotografowania mojego kikuta to nie widzę w tym najmniejszego problemu, ponieważ traktuję go na równo z nogą, ręką czy głową. A jeżeli ktoś ma problem z pokazywaniem publicznie swojego kikuta to raczej ma problemy z samoakceptacją...
W kwestii kto ogląda te zdjęcia i czy nie jest to od czasu do czasu jakiś zboczeniec nie mogę polemizować bo pewnie i tak się zdarza. Ale pewnie nie jeden zboczeniec przegląda zdjęcia na naszejklasie czy innych fotobankach i nikt nie widzi w tym problemu, a raczej nikt na to w żaden sposób nie reaguje. Chodzi mi o to, że to nie jest powód żeby zaprzestać umieszczania publicznie jakichkolwiek zdjęć.
Jeżeli nadal uważasz, że fotografowanie amputantów z odkrytym kikutem czy w protezie jest dewiacją, to nie wiem czy zauważyłaś, ale chyba u każdego protetyka wiszą na ścianach profesjonalne zdjęcia z amputantami, tak samo polecam pooglądać katalogi firm protetycznych.
Chciałabym jeszcze dodać ciekawostkę, że w Holandii (i pewnie nie tylko) odbywają się wybory miss osób niepełnosprawnych w tym amputantów. Czy to też przejaw "dewiacji" czy też może wyraz pełnego równouprawnienia i akceptacji tego że mimo wszystko niepełnosprawni też mogą być piękni i się tym chwalić?...
ps. co do kwestii pochodzenia małżeństwa prowadzącego ampworld, to Mina jest Rumunką (choć już ma obywatelstwo niemieckie), natomiast Markus jest rodowitym Niemcem.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Time to create page: 0.403 seconds