Witamy, Gościu
Użytkownik Hasło Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: kolano KX06

Re: kolano KX06 23/03/2013 00:44 #13

• tomek72
  • ( Użytkownik )
  • tomek72 Avatar
Maćek, teraz nie bardzo rozumiem które kolano masz na myśli. Biegasz na kolanie które jest na linku-http://www.google.de/imgr...tart=56&ndsp=30. Czy na 3S80Sport, wież że to są dwa różne kolana? ;-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re: kolano KX06 04/06/2013 20:37 #14

• Comatusapiens
  • ( Użytkownik )
  • Comatusapiens Avatar
  • Podziękowania 7
Witam!

Pragnę zwrócić się z prośbą do użytkowników kolana KX06 o informacje dotyczące korzystania ze wspomnianego kolana: jak wygląda praktyczna kwestia wykorzystania tego kolana przy schodzeniu po schodach lub dużych pochyłościach?

Przeczytałem w instrukcji, że przy znacznym nachyleniu podłoża, siła prostowania kolana biodrem może skutecznie wywołać "przeprost" kolana dezaktywując jednocześnie funkcję hamowania. Zastanawiam się przed jaką pochyłością jest to ostrzeżenie, oraz czy ewentualnie ktoś miał już nieprzyjemność doświadczenia czegoś podobnego?

Moje drugie pytanie odnosi się do charakteru geometrii kolana KX06. Instrukcja wymienia dwa położenia kolana względem leja - blokada geometryczna albo hamulec hydrauliczny... Czy rzeczywiście po ustawieniu "geometrycznie bezpiecznym" nie ma co liczyć na korzystanie z hamulca przy np.: schodach lub pochyłościach?

Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi :)

Re: kolano KX06 11/06/2013 20:58 #15

• Piotrek
  • ( Admin )
  • Piotrek Avatar
  • Podziękowania 1
Witaj,

Oto moje spostrzeżenia:
Kolano przy odpowiednim wykorzystaniu umożliwia naprzemienne schodzenie ze schodów, pochylni, "z górki" z wykorzystaniem hamulca. Ułatwia również siadanie.
Wymaga to nauki obciążania kolana (Chodzi o wyczucie momentu załączenia hamulca-osobiście próbowałem wyczuć ten w trakcie nauki hamulec schodząc ze schodów z poręczą obciążając przy tym piętę. Tak samo pochylnia).
Duże pochyłości!!. Schodzę bokiem.
Co do dezaktywacji hamulca, miałem też kilka sytuacji gdy uczyłem się schodzić ze schodów.
Ważne jest pewne, mocne obciążenie pięty i trzymanie wyprostowanej pozycji ciała.
Ustawienie "geometrycznie bezpieczne" powinno zmniejszyć ingerencje tłoka przy zapewnieniu bezpieczeństwa.

Pozdrawiam:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Comatusapiens

Re: kolano KX06 12/06/2013 06:31 #16

• Comatusapiens
  • ( Użytkownik )
  • Comatusapiens Avatar
  • Podziękowania 7
Witaj Piotrze!

Dziękuję za informacje! :)

Pozdrawiam!
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Time to create page: 0.172 seconds